Polis Itali tangkap lelaki warga Tajikistan yang disyaki keahlian Negara Islam di lapangan terbang Rom

(SeaPRwire) –   ROME (AP) — Polis Itali pada Isnin menangkap seorang warganegara Tajik yang dituduh sebagai ahli aktif kumpulan Negara Islam selepas beliau tiba di lapangan terbang antarabangsa Rome dari Belanda, pihak berkuasa berkata.

Waran tangkap antarabangsa menuduh lelaki itu, dikenali sebagai S.I., telah pergi ke Syria untuk berjuang bagi IS pada 2014. Lelaki itu digambarkan sebagai buruan yang telah menggunakan pelbagai nama samaran, tarikh lahir dan kewarganegaraan, termasuk dari Uzbekistan, Kyrgyzstan dan Ukraine.

Polis berkata beliau ditangkap selepas tiba pada penerbangan dari Eindhoven, Belanda, hanya sebelum tengah hari, sebagai sebahagian daripada pengukuhan keselamatan di Rome akibat peperangan Israel-Hamas di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.