Polis Israel Bersiap Menjelang Hari Jumaat Pertama Ramadan di Sebalik Hasutan Dalam Talian, Seruan Keganasan

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Walaupun kebimbangan keselamatan meningkat di dan sekitar Baitulmuqaddis kerana , pegawai Israel mengatakan minggu ini tidak akan ada sekatan tambahan kepada kebebasan beribadat bagi umat Islam semasa bulan suci Ramadan. Walau bagaimanapun, mereka memberi amaran, tentang peningkatan provokasi dalam talian, bersama-sama dengan laporan berita palsu, yang bertentangan dengan apa yang benar-benar berlaku di atas tanah.

“Kebanyakan orang yang datang untuk bersembahyang, mahu datang dan bersembahyang dengan senyap,” kata Mirit Ben Mayor, ketua komunikasi dalam Polis Israel kepada wartawan dalam taklimat minggu ini.

Walau bagaimanapun, beliau menambah, sentiasa ada sebilangan kecil orang – biasanya remaja-remaja – cuba mengganggu kawasan dan “mendapat perhatian kami.” Ben Mayor menekankan bahawa seperti tahun-tahun sebelumnya – dan semasa semua cuti keagamaan lain di bandar suci – polis Israel meningkatkan pasukannya untuk mengekalkan ketenteraman dan mengurangkan peluang keganasan.

Tal Heinrich, jurucakap Pejabat Perdana Menteri Israel, berkata kepada Digital bahawa Israel adalah sebuah negara “yang mengambil kebanggaan besar dalam menyambut semua agama dan melindungi kebebasan beragama dan beribadat.”

Beliau berkata penting untuk menyedari “bahawa satu-satunya masa, dalam beratus-ratus tahun, apabila terdapat kebebasan beragama dan akses ke tapak-tapak suci di seluruh tanah kami adalah sejak 1948 – dengan penubuhan Negara Israel.”

“Pada minggu-minggu akan datang kita akan melihat tiga sambutan agama-agama utama dunia apabila umat Islam menandakan Ramadan, dan cuti Purim disambut oleh orang Yahudi,” kata Heinrich.

Bulan suci Ramadan, di mana umat Islam dikehendaki berpuasa dari subuh hingga matahari terbenam dan menghadiri perkhidmatan solat tambahan, secara tradisinya menarik ratusan ribu jemaah ke Bandar Lama Baitulmuqaddis, lokasi Masjid al-Aqsa – tapak ketiga suci Islam.

Tapak sensitif ini, dikenali oleh umat Islam sebagai Haram al-Sharif, atau kawasan suci, dan yang juga mengandungi Kubah Batu, berada di atas kawasan yang orang Yahudi merujuk sebagai Bukit Kuil – dataran tinggi di mana kuil Yahudi pertama dan kedua pernah berdiri. Ia dianggap tapak paling suci bagi orang Yahudi.

Setiap tahun semasa Ramadan, ketegangan di Baitulmuqaddis mencapai puncaknya dan pegawai polis membanjiri Bandar Lama seluas 0.35 batu persegi untuk mengekalkan ketenteraman. Sekatan dikenakan ke atas individu tertentu yang dianggap membahayakan keselamatan oleh Israel dan sesetengah daripada mereka dicegah memasuki kawasan suci itu kerana takut mereka akan melancarkan serangan keganasan terhadap orang Yahudi, yang terus berdoa di Dinding Barat di bawahnya.

Perang di Gaza, yang dipicu oleh di mana 1,200 orang dibunuh dengan kejam dan seramai 240 orang diambil sebagai tebusan, telah berkhidmat untuk meningkatkan ketegangan – seperti usaha kumpulan Yahudi radikal yang menekan pihak berkuasa Israel untuk meningkatkan akses mereka ke kawasan suci itu.

“Seperti yang kami lakukan setiap tahun, polis Israel telah membuat banyak persediaan dan sangat bersedia untuk membolehkan cuti ini dan untuk membolehkan kawan-kawan Muslim kami mengamalkan kebebasan beragama pada cuti mereka,” kata Ben Mayor.

“Ratusan pegawai polis kini disebarkan di seluruh Bandar Lama untuk membolehkan beribu-ribu jemaah tiba dengan selamat di kawasan itu dan mengamalkan solat,” katanya, menambahkan tahap kesiagaan bahkan lebih tinggi untuk solat Jumaat dan menggambarkan peranan polis untuk memastikan kebebasan beribadat bagi semua agama yang menganggap Baitulmuqaddis suci.

“Semasa bulan cuti Muslim ini, terdapat juga cuti bagi orang Yahudi dan Kristian dan dalam hal ini, kami sedang mempersiapkan diri untuk membolehkan amalan cuti-cuti ini berlangsung juga,” kata Ben Mayor.

Menurut sumber rasmi Israel, sekarang tiada sekatan ke atas warganegara Israel yang ingin memasuki kawasan al-Aqsa, walaupun bagi penduduk Palestin – yang perlu melalui sekatan perjalanan dari Tebing Barat ke Baitulmuqaddis – hanya lelaki di atas 55 tahun, wanita di atas 50 tahun dan budak lelaki di bawah umur 10 tahun dibenarkan memasuki.

Heinrich, dari pejabat perdana menteri, berkata ratusan ribu orang Muslim dijangka tiba di Bandar Lama Baitulmuqaddis untuk upacara solat Jumaat Ramadan dan walaupun “majoriti besar akan datang untuk bersembahyang dan mengamalkan tradisi cuti dengan aman,” terdapat usaha oleh pertubuhan pengganas seperti Hamas dan Jihad Islam Palestin untuk “mengapi-apikan kawasan.”

“Mereka sudah memanggil untuk serangan ke atas warga Israel dan orang Yahudi semasa Ramadan, dan mereka sudah mempunyai rancangan untuk menyerang kami,” katanya, menunjukkan bahawa minggu lepas, pasukan keselamatan Israel berjaya mencegah serangan bunuh diri.

Jurucakap polis Israel juga memberi komen mengenai peningkatan tajam provokasi dalam talian dan laporan berita palsu yang dikongsi dalam media bahasa Arab sejak 7 Oktober.

“Ia merupakan sebahagian daripada apa yang kami percayai Hamas sedang lakukan untuk memperluas peperangan dan menarik warga Arab Israel dan orang lain yang tidak mengambil bahagian dalam peperangan ini,” katanya. “Mereka bekerja tanpa henti untuk menghasut, dan kami bekerja tanpa henti untuk mencari orang-orang ini yang menghasut.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.