Polis India serbu laman web berita atas dakwaan pertalian China, timbul kebimbangan kebebasan akhbar

Polis India serbu laman web berita atas dakwaan berkaitan China, menimbulkan kebimbangan kebebasan akhbar

Polis India menyerbu pejabat sebuah laman web berita yang sedang disiasat kerana didakwa menerima dana daripada China, serta rumah beberapa wartawannya, dalam apa yang pengkritik gambarkan sebagai serangan ke atas salah satu daripada sedikit organisasi berita bebas yang tinggal di India.

Serbuan itu berlaku beberapa bulan selepas pihak berkuasa India menggeledah pejabat BBC di New Delhi dan Mumbai atas tuduhan pengelakan cukai pada Februari.

NewsClick, ditubuhkan pada 2009, dikenali sebagai salah satu daripada sedikit organisasi berita India yang sanggup mengkritik Perdana Menteri Narendra Modi. Beberapa organisasi berita lain telah disiasat kerana ketidakwajaran kewangan di bawah kerajaan nasionalis Hindu Modi, ketika pemantau antarabangsa memberi amaran bahawa kebebasan akhbar semakin merosot di India.

Pihak berkuasa India mendaftarkan kes terhadap laman web dan wartawannya pada 17 Ogos, beberapa minggu selepas laporan New York Times mendakwa bahawa laman web itu menerima dana daripada seorang jutawan Amerika yang, menurut Times, telah membiayai penyebaran “propaganda China.” NewsClick telah menafikan tuduhan itu.

Kes itu difailkan di bawah undang-undang anti-pengganas yang luas yang membenarkan tuduhan untuk “aktiviti anti-negara” dan telah digunakan terhadap aktivis, wartawan dan pengkritik Modi, yang sebahagiannya telah menghabiskan bertahun-tahun di penjara sebelum perbicaraan. Tiada sesiapa yang ditangkap berkaitan dengan NewsClick setakat ini.

Dua orang, termasuk ketua penyunting NewsClick, ditahan semasa serbuan itu, dan polis membawa kotak dokumen.

Sekurang-kurangnya dua wartawan yang rumah mereka digeledah oleh polis Delhi berkata peranti mereka dirampas.

“Polis Delhi mendarat di rumah saya. Mengambil laptop dan telefon saya,” wartawan Abhisar Sharma menulis di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Polis Delhi tidak segera memberi komen, tetapi menteri junior untuk maklumat dan penyiaran India, Anurag Thakur, memberitahu wartawan bahawa “jika sesiapa melakukan kesalahan, agensi penyiasatan bebas menjalankan penyiasatan terhadap mereka.”

Pada Ogos, Thakur menuduh NewsClick menyebarkan “agenda anti-India”, memetik New York Times, dan bekerja dengan parti pembangkang Kongres Kebangsaan India. Kedua-dua NewsClick dan parti Kongres menafikan tuduhan itu.

Tanpa Sempadan, kumpulan peguam untuk wartawan, menarafkan negara itu di tempat ke-161 dalam penarafan kebebasan akhbar tahun ini, menulis bahawa keadaan di negara itu telah merosot daripada “bermasalah” kepada “sangat buruk”.

Kelab Akhbar India berkata ia “sangat bimbang tentang beberapa serbuan yang dijalankan ke atas rumah wartawan dan penulis yang dikaitkan dengan NewsClick.”

“PCI berdiri teguh bersama wartawan dan menuntut kerajaan mendedahkan butiran,” tulisnya dalam kenyataan di X.

Hubungan antara India dan China tegang sejak 2020, apabila pertempuran antara dua tentera di kawasan sempadan yang dipertikai mengorbankan sekurang-kurangnya 20 tentera India dan empat tentera China. Sejak itu, New Delhi telah mengharamkan banyak aplikasi milik China, termasuk TikTok, dan melancarkan siasatan cukai ke atas beberapa syarikat telefon mudah alih China.

Pentadbiran Modi juga memperkenalkan peraturan yang memerlukan kelulusan kerajaan untuk pelaburan oleh syarikat dari China dan negara-negara jiran India yang lain.