Polis Hong Kong tangkap 4 lagi yang dikaitkan dengan skim penipuan kripto JPEX bernilai $200 juta

Polis di Hong Kong dan Macao berkata Jumaat mereka menahan empat orang lagi yang dikaitkan dengan platform cryptocurrency JPEX, yang disyaki telah menipu lebih daripada 2,400 orang hampir AS$200 juta.

Penangkapan itu membawa jumlah keseluruhan orang yang ditahan setakat ini dalam kes itu kepada 18. Polis telah menerima 2,417 laporan yang melibatkan lebih AS$191.6 juta dalam kerugian yang didakwa di platform itu.

Polis Hong Kong berkata dalam sidang akhbar Jumaat mereka telah menahan dua lelaki, salah seorang daripada mereka telah cuba memusnahkan dokumen dengan pengisar kertas dan pemutih. Tunai dan emas bernilai hampir AS$1.15 juta juga disita di tiga apartmen dalam operasi polis terkini.

Dua lelaki lain ditahan di Macao, dengan pihak berkuasa merampas lebih AS$1.8 juta dalam tunai dan barang berharga, serta wang dalam akaun kasino. Polis berkata kedua-duanya telah melawat Macao berkali-kali pada bulan September.

Pembantu pesuruhjaya polis Chung Wing-man berkata penyiasatan telah sampai kepada orang yang “agak dekat” dengan teras operasi JPEX, tetapi masih belum jelas sama ada dalangnya adalah sekumpulan orang atau individu.

Individu-individu lain yang dipercayai berkaitan dengan kes ini tidak berada di Hong Kong pada masa ini, walaupun polis menyedari lokasi mereka, kata Chung. Dalam kes-kes ini, polis akan bekerjasama dengan pihak berkuasa luar negara untuk membawa mereka ke muka pengadilan.

“Kes ini melibatkan ribuan e-wallet dan puluhan ribu transaksi. Oleh sebab sifat tanpa nama cryptocurrency di alam siber, ia menjadikannya agak sukar untuk mengenal pasti penjenayah di sebalik (kes ini),” kata Cheng Lai-ki, ketua penyelia pasukan Biro Keselamatan Siber dan Jenayah Teknologi polis.

“Kami akan membuat segala usaha untuk memburu sindiket itu dan juga menjejaki cryptocurrency itu,” katanya.

Awal bulan ini, Suruhanjaya Sekuriti dan Futures Hong Kong telah mengeluarkan notis amaran bahawa JPEX tidak berlesen dan tidak mempunyai kuasa untuk mengendalikan platform perdagangan cryptocurrency di bandar itu.

Ia berkata beberapa pelabur telah mengadu tidak dapat mengeluarkan aset maya mereka dari akaun JPEX atau mendapati baki mereka telah “dikurangkan dan diubah.”

Beberapa hari kemudian, platform JPEX berkata ia menggantung perdagangan di platformnya dan menyalahkan pembuat pasaran pihak ketiga kerana secara “jahat” membekukan dana.

Beberapa influencer media sosial yang telah mempromosikan JPEX ditangkap awal bulan ini.

Mangsa yang telah melabur dalam JPEX kebanyakannya tidak berpengalaman dan telah dipujuk untuk berbuat demikian dengan janji risiko rendah dan pulangan tinggi.