Polis Haiti raih kemenangan jarang ditemui terhadap kumpulan gengster selepas menuntut semula kapal yang dirompak

(SeaPRwire) –   menyatakan bahawa ia telah mengambil semula kapal kargo yang diculik yang membawa beras berikutan pertempuran senjata api dengan geng yang berlarutan lebih lima jam.

Dua pegawai polis cedera dan bilangan geng yang tidak diketahui terbunuh dalam tembak menembak yang berlaku pada hari Sabtu di luar pantai , pihak berkuasa berkata dalam kenyataan.

Ini merupakan kemenangan jarang bagi sebuah jabatan polis yang tidak mencukupi dana yang telah berjuang untuk menenangkan keganasan geng berikutan siri serangan yang bermula pada 29 Februari.

Polis berkata dalam kenyataan Ahad bahawa mereka yang bertanggungjawab bagi penculikan adalah ahli dua geng, dinamakan 5 Seconds dan geng Taliban. Mereka berkata penjenayah merampas kapal pengangkutan Magalie pada Khamis ketika ia berlepas dari pelabuhan Varreux.

Radio Télé Métronome melaporkan bahawa geng-geng itu menculik semua orang di atas kapal dan mencuri beberapa 10,000 beg beras daripada 60,000 beg yang dibawanya.

Kapal itu menuju ke bandar pantai utara Cap-Haïtien.

Juga pada Ahad, laman berita dalam talian Radio graphie melaporkan bahawa geng Taliban menggunakan pemunggah hadapan untuk merobohkan balai polis di pinggir bandar Port-au-Prince Canaan di mana sekurang-kurangnya empat pegawai polis terbunuh dalam serangan terkini. Balai polis itu tidak lagi beroperasi.

Pertempuran senjata api terbaru antara polis dan geng datang lebih sebulan selepas penjenayah memulakan sasaran ke atas infrastruktur kerajaan utama. Mereka membakar beberapa balai polis, melepaskan tembakan ke atas lapangan terbang antarabangsa utama yang masih ditutup dan menyerbu dua penjara terbesar Haiti, melepaskan lebih 4,000 tahanan.

Kekerasan berterusan memaksa untuk mengumumkan beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja dewan kepresidenan peralihan dibentuk.

Henry berada di Kenya untuk menekan agar pasukan polis dari negara Afrika Timur itu dikerahkan di bawah PBB apabila serangan bermula dan masih terkunci di luar Haiti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.