Polis didakwa bunuh bekas teman wanita dengan pistol perkhidmatan selepas berjanji ‘tiada orang lain’ boleh ada dia

Seorang polis di Argentina didakwa menembak mati bekas teman wanitanya awal minggu ini di tempat kerjanya selepas menceroboh masuk dan mendakwa, “Kamu milikku atau tiada siapa pun,” menurut laporan.

Sergio Patricio Galván, seorang pegawai polis di Formosa, menceroboh ke pusat kecantikan di mana bekas teman wanitanya Teresita Luciana López bekerja sebagai setiausaha Isnin. Selepas mengisytiharkan dia akan bersamanya atau tiada siapa pun lagi, dia didakwa menembak dan membunuhnya sebelum masuk ke bilik air dan cuba bunuh diri.

Galván menembak dirinya sekali di abdomen dan sekali lagi di kepala, tetapi dia terselamat dan dipindahkan ke Hospital Pusat Formosa untuk rawatan, menurut media Argentina TN. Kemudian dia didengar berteriak, “Lihat apa yang kamu suruh aku lakukan.”

Polis mengetahui Galván, 35, dan López, 34, telah “mengekalkan hubungan romantis” tetapi berpisah pada Ogos.

Orang yang biasa dengan pasangan itu berkata Galván mengambil perpisahan dengan teruk dan terus mengganggu López sehingga dia akan melaporkannya, walaupun polis mengesahkan mereka tidak menerima sebarang aduan sebelum pembunuhan itu.

López dilaporkan akan memfailkan aduan pada hari dia dibunuh. Dia memberitahu dia sedang bekerja, dan dia muncul beberapa minit kemudian.

Dia menggunakan pistol perkhidmatannya untuk melakukan pembunuhan, menurut Jam Press. Polis akan menjalankan autopsi ke atas López untuk menentukan berapa kali Galván menembaknya, dan Galván kekal dalam rawatan rapi di hospital.

Mariana Barbetti, pemilik salon itu, memberitahu media dia berada di pejabatnya apabila dia mendengar seorang penerima meminta seseorang memanggil polis.

“Pada mulanya, saya fikir ia adalah rompakan dan keluar ke jalan melalui tingkap,” kata Barbetti. “Di situlah saya nampak gadis yang menunggu di bilik menunggu, dan dia berkata, ‘Doktor, seorang lelaki masuk, menembak penerima anda, kemudian menembak dirinya sendiri.'”

Adik perempuan López Patricia menulis di media sosial bahawa dia tidak tahu bagaimana untuk “meneruskan hidup tanpa kamu.”

“Terima kasih, Tuhan, atas adik perempuan yang Kau pinjamkan kepada kami selama 34 tahun ini. Kami menyayangi kamu, Teresita Luciana López,” tulisnya.