Polis Czech menangkap suspek yang kata ‘dia diilhamkan’ oleh penembak Prague dan mahu ‘juga membunuh’

(SeaPRwire) –   Polis Republik Czech melepaskan rakaman kamera badan pada Jumaat menunjukkan saat pegawai menangkap suspek yang mereka kata mengaku “terinspirasi” oleh pembunuh beramai-ramai Prague dan “mahu membeli senjata api dan juga membunuh.”

Perkembangan ini datang apabila polis mengatakan mereka telah meningkatkan keselamatan di sekolah dan “sasaran lembut” lain berikutan serangan di Universiti Charles, yang mengorbankan 14 nyawa dan puluhan lagi cedera.

“Pada pukul sebelas malam semalam, penelepon memberitahu kami bahawa dia terinspirasi oleh pembunuh itu, bahawa dia mahu membeli senjata api dan juga membunuh,” Polis Czech menulis dalam satu kenyataan di X. “Selepas beberapa jam, dia dikenal pasti dan di bawah adalah video tangkapannya. Tindakan masih berterusan, setakat ini diklasifikasikan sebagai menyebarkan mesej kebimbangan.”

Video itu menunjukkan pegawai bersenjata menaiki tangga bangunan apartmen sebelum menyerbu pintu dan memasuki kediaman sambil berteriak.

Sementara itu, Perdana Menteri Czech Petr Fiala berkata Sabtu akan menjadi hari berkabung kebangsaan untuk mangsa serangan Prague, menurut Sky News.

Menteri Dalam Negeri Vit Rakusan berkata, dan semua 14 orang yang terbunuh dalam serangan itu telah dikenal pasti. Institut Sains Muzik di Universiti Charles mengesahkan bahawa ketuanya, Lenka Hlávková, antara yang terbunuh.

Kementerian Luar Negeri Czech menyatakan tiga daripada yang cedera adalah warga asing, dua dari Emiriah Arab Bersatu dan satu dari Belanda.

Petr Matejcek, pengarah ibu pejabat polis wilayah Prague, berkata pembunuh lelaki – yang berusia 24 tahun dan pelajar di Universiti Charles – membunuh diri di balkoni bangunan universiti apabila pegawai polis menghampirinya.

Setakat Jumaat, motif serangan itu kekal tidak jelas, tetapi penyiasat mengatakan tiada kaitan dengan keganasan dan pelaku dipercayai bertindak bersendirian.

Ketua Polis Prague Martin Vondrasek berkata mereka percaya lelaki itu membunuh bapanya lebih awal pada Khamis di kampung halamannya Hostoun, barat Prague, dan bahawa dia juga merancang membunuh diri. Beliau juga mengatakan pembunuh itu disyaki membunuh lelaki dan anak perempuannya berusia 2 bulan pada 15 Disember di Prague.

Vondrasek juga memberitahu wartawan bahawa polis mempunyai “maklumat tidak disahkan dari akaun media sosial” bahawa pembunuh itu “katanya terinspirasi oleh satu serangan keganasan di Rusia pada musim gugur tahun ini,” menurut Reuters.

Pembunuh itu juga sah memiliki beberapa senjata api dan bersenjata berat semasa serangan, lapor Agensi Berita Associated Press, merujuk kepada polis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.