Polis bertindak balas kepada adegan ‘pembunuhan besar-besaran’ di UK, mendapati kelas yoga biasa

Kelas yoga di United Kingdom telah disalah anggap sebagai adegan pembunuhan beramai-ramai yang mengerikan selepas orang luar menjadi panik tentang mayat yang berselerak di lantai.

Polis di Chapel St. Leonard’s, Lincolnshire, telah dipanggil ke Seascape Cafe di Pusat Pemerhatian Laut Utara pada pukul 9:30 malam Rabu dengan laporan “pembunuhan beramai-ramai”.

Pegawai polis menceroboh bangunan itu hanya untuk mendapati kelas yoga rutin sedang berlangsung.

“Jika sesiapa mendengar banyak siren polis di Chapel St Leonard pada pukul 9:30 malam tadi, sila tenang,” tulis Seascape Cafe di laman Facebook mereka selepas insiden itu. “Mereka dalam perjalanan ke Observatory selepas seseorang melaporkan pembunuhan beramai-ramai di bangunan kami. Setelah melihat beberapa orang berbaring di lantai…. yang sebenarnya adalah Kelas Yoga dalam meditasi.”

Pusat Pemerhatian Laut Utara menganjurkan kelas yoga tetap pada waktu malam, dan panggilan itu dibuat selepas orang luar melihat pengamal yoga terbaring lemah di lantai, tersalah anggap mereka sebagai mayat.

Pegawai polis berkata panggilan itu adalah kesilapan yang ikhlas dibuat dengan niat baik yang tulus.

“Terima kasih kepada Polis Lincolnshire kerana tindak balas pantas mereka. Saya tidak boleh bayangkan walau sesaat apa yang bermain di fikiran mereka dalam perjalanan,” kata pos itu lagi. “Wahai Orang Awam, sila ambil perhatian bahawa Observatory menganjurkan banyak kelas Yoga pada waktu malam. Kami bukan sebahagian daripada mana-mana kultus gila atau kelab pelik. Secara keseluruhan, situasi ini berakhir positif dan kami sudah pasti bersyukur.”

Polis Lincolnshire mengesahkan insiden yang membingungkan itu dan berkata mereka gembira semua orang selamat.

“Panggilan dibuat berikutan kebimbangan terhadap penghuni Pusat Pemerhatian Laut Utara di Chapel St. Leonards,” kata Polis Lincolnshire kepada saluran berita Sky News dalam satu kenyataan. “Pegawai hadir dan gembira melaporkan semua orang selamat dan sihat.”