Polis Austria dikritik selepas terima hadiah dari Kedutaan Rusia pada hari pilihan raya negara itu

(SeaPRwire) –   yang bertugas menjaga keselamatan di sekitar Kedutaan Rusia pada hari pemilihan presiden negara tersebut diberi hadiah kecil saat mereka pergi, kata polisi Vienna, Selasa. Polisi diperintahkan untuk menolak hadiah semacam itu di masa depan.

menerima hadiah dari Rusia — tas kertas berisi barang-barang bernilai rendah seperti kalender dan kotak coklat — tidak merupakan pelanggaran etika berdasarkan undang-undang dinas pegawai negeri Austria, kata departemen kepolisian Vienna dalam email yang menanggapi pertanyaan tentang pemberitaan media lokal mengenai masalah ini.

namun hal tersebut “meninggalkan kesan yang tidak diinginkan yang tidak sesuai dengan pendekatan profesional para petugas di tempat kejadian,” tambah departemen itu. Hal ini, katanya, telah diberitahukan kepada petugas dan mereka diperintahkan untuk “menolak dengan sopan tapi tegas sopan santun seperti itu, bahkan yang bernilai rendah, di masa depan.”

Warga Rusia yang tinggal di luar negeri mengantre untuk memberikan suara di kedutaan-kedutaan dan konsulat-konsulat Rusia di beberapa kota Eropa pada 17 Maret, hari terakhir dari pemilihan presiden yang diatur dengan sangat hati-hati yang memberi masa jabatan enam tahun lagi.

beberapa hari sebelumnya, pemerintah Austria telah mengumumkan bahwa mereka memerintahkan dua diplomat dari Kedutaan Rusia di Vienna untuk meninggalkan negara tersebut, dan seorang pejabat mengatakan pengusiran tersebut terkait dengan aktivitas mata-mata.

polisi Vienna ditempatkan untuk melindungi kedutaan pada 17 Maret. Departemen kepolisian mengatakan bahwa petugas melakukan kontak dengan karyawan kedutaan dan kadang-kadang memasuki gedung.

austria Press Agency melaporkan bahwa, setelah pemilih terakhir meninggalkan kedutaan malam itu, setidaknya enam petugas dari polisi dan departemen lain mengikuti, setidaknya tiga dari mereka membawa tas hadiah dengan . Menurut laporan itu, seorang petugas mengatakan polisi masuk dan keluar gedung untuk menggunakan toilet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.