Polis Australia menemui mayat pasangan yang dibunuh selepas menerima maklumat daripada pembunuh yang didakwa

(SeaPRwire) –   Pada hari Selasa, polis Australia menemui mayat pasangan suami isteri beberapa jam selepas bekas pegawai polis kekasih yang didakwa membunuh mereka memberitahu penyiasat di mana untuk mencari, kata pegawai, tersembunyi di bawah batu dan sampah di hartanah luar bandar.

Mayat bekas wartawan televisyen Jesse Baird, 26, dan rakannya pramugari penerbangan Luke Davies, 29, dijumpai dalam beg luncur yang sama yang polis dakwa pembunuh gunakan untuk membawa mayat dari rumah Baird di Sydney minggu lepas, Kepala Detektif Superintenden Daniel Doherty dari New South Wales Police Force berkata.

Mayat dijumpai di hartanah berhampiran Bungonia, bandar 124 batu barat daya Sydney, hanya 20 minit memandu dari hartanah lain di mana polis telah menghabiskan hari mencari air.

Terobosan datang apabila suspek bercakap dengan detektif pada Selasa dan memberitahu di mana untuk mencari.

Polis menangkap Pegawai Kanan Beau Lamarre-Condon, yang pernah menjadi kekasih Baird sehingga akhir tahun lepas, pada Jumaat dan didakwa membunuh pasangan itu, tetapi sebelum ini enggan menjawab soalan polis.

Polis percaya Lamarre-Condon pertama membuang mayat pada Rabu di hartanah yang kemudian dikunjungi oleh pegawai. Tetapi takut rakan perjalanannya mungkin mendedahkan di mana mereka pergi, dia kembali sendirian pada Khamis untuk memindahkan mayat. Polis mengatakan rakan yang tidak dinamakan itu tidak sedar mereka mengangkut mayat dan bukan seorang pengikut.

Detektif Sersan Sasha Pinazza, yang mengetuai siasatan, berkata pencarian berakhir Isnin tanpa mendapat petunjuk lokasi mayat.

“Saya letih sangat. Saya hampir tidak makan atau tidur. Kami pulang malam tadi sangat tertekan, tetapi bukan sifat kami untuk menyerah,” kata Pinazza kepada wartawan.

“Jadi kami berkumpul lagi pagi ini dan mendapat keputusan yang hebat untuk keluarga,” tambahnya.

Dakwaan bahawa seorang pegawai polis melakukan pembunuhan menggunakan pistol perkhidmatannya telah mengejutkan negara dan mendorong penganjur Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras meminta polis pada Senin malam untuk tidak berarak dalam perarakan tahunan mereka akhir minggu ini.

Pemilikan senjata api sangat dikawal ketat di Australia. Polis mengkaji prosedur pengendalian senjata yang membolehkan Lamarre-Condon menandatangani pistolnya untuk didakwa digunakan dalam jenayah keganasan ketika cuti.

“Kami berada dalam kedudukan di mana senjata api polis digunakan dan itu tidak boleh berlaku lagi,” Komisioner Polis Karen Webb berkata. “Kami perlu melihat cara untuk mengurangkan risiko itu dalam apa jua cara kami boleh.”

Webb, yang mengambil bahagian dalam perarakan tahunan pada 2006, bertemu dengan lembaga Mardi Gras pada Selasa untuk mendesak mereka menimbang semula.

Dia kemudian menggambarkan pertemuan itu sebagai “berhasil” dan “sangat berhormat”, tetapi polis kekal diketepikan dari perarakan Sabtu.

“Ada beberapa kebaikan yang boleh timbul daripada menyertai Mardi Gras pada Sabtu, tetapi masih awal dan kami ada beberapa hari lagi untuk bekerja melalui ini,” kata Webb.

Lembaga Mardi Gras berkata komuniti LGBTQ di seluruh Australia telah terjejas dengan kehilangan pasangan itu, yang merancang untuk menyambut di perarakan.

“Lembaga Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras berasa bahawa mempunyai polis NSW berarak tahun ini boleh menambah kesedihan dalam komuniti kami, sudah terjejas teruk oleh peristiwa baru-baru ini. Lembaga telah membuat keputusan untuk meminta polis tidak berarak dalam Perarakan 2024,” kata lembaga dalam kenyataan.

“Keputusan ini tidak dibuat ringan, terutamanya mengingati bahawa kebanyakan ahli polis NSW yang menyertai Perarakan juga ahli komuniti LGBTQIA+ dan sedang mengurusi impak tragedi ini bersama kami. Walau bagaimanapun, kami percaya bahawa penyertaan mereka dalam acara tahun ini boleh memperkuat perasaan kesedihan dan kesedihan semasa,” tambah lembaga.

Ahli politik pembangkang negeri Jacqui Munro berkata kerajaan negeri harus menarik balik pembiayaan acara itu, yang merupakan tarikan pelancong utama, atas pengecualian polis.

Perdana Menteri Negeri Chris Minns berkata dia berharap polis dibenarkan berarak, tetapi menolak menarik balik .

Lain-lain kumpulan akan memboikot perarakan jika polis dibenarkan berarak kerana dukacita dan kemarahan yang sangat dalam masyarakat, aktivis hak Queer berkata

Mardi Gras bermula pada 1978 sebagai protes jalanan Sydney terhadap diskriminasi homoseksual yang dibubarkan dengan keganasan oleh polis. Pegawai polis berseragam telah berarak sejak 1998 sebagai gestur hormat dan sokongan.

Perdana Menteri Australia yang dilahirkan di Sydney, Anthony Albanese, berkata hubungan antara polis dan komuniti LGBTQ telah bergerak jauh sejak 1978.

“Saya fikir ia sangat baik polis telah berarak,” kata Albanese.

“Hubungan telah berubah dan menjadi positif, tetapi saya faham komuniti Queer di Sydney khususnya sedang berkabung atas tragedi yang amat besar,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.