Poland mempunyai undang-undang abortus yang ketat — dan banyak abortus. Ahli parlimen kini menangani undang-undang

(SeaPRwire) –   WARSAW, Poland (AP) – Parlimen Poland telah mengadakan perbincangan yang ditunggu-tunggu mengenai penglibatan undang-undang abortus negara yang ketat. Negara yang secara tradisinya itu mempunyai salah satu undang-undang yang paling ketat di Eropah, tetapi banyak wanita mengakhiri kehamilan di rumah dengan ubat yang dihantar dari luar negara.

Ahli-ahli parlimen di Dewan Rakyat telah mempertimbangkan empat cadangan dan akan mengundi pada hari Jumaat sama ada untuk menghantar mereka untuk kerja lanjut.

Abortus diatur oleh undang-undang 1993 yang sangat dipengaruhi oleh gereja Katolik, dan lebih dibatasi berikutan keputusan mahkamah perlembagaan 2020 yang menghalang abortus dalam kes kecacatan fetus.

“Larangan abortus tidak berfungsi,” kata ahli parlimen sayap kiri Katarzyna Ueberhan semasa perbahasan. “Satu daripada tiga wanita di Poland telah mengalami abortus. Satu daripada tiga. Saya salah seorang daripadanya, dan saya fikir saya tidak sendirian di sini hari ini.”

, yang berkuasa pada Disember selepas lapan tahun pemerintahan parti konservatif yang mengehadkan hak abortus, mahu menghalalkan abortus sehingga minggu ke-12 kehamilan. Tetapi koalisi tiga parti yang memerintahnya terbelah tentang isu ini, dan konservatif dalam pakatan mereka telah menekan untuk mengekalkan isu itu di luar agenda sehingga pilihan raya tempatan minggu lepas berakhir.

Kajian menunjukkan sokongan awam untuk undang-undang yang lebih liberal, tetapi mereka yang berjuang untuk larangan penuh juga tergerak.

Ahli parlimen konservatif, Dariusz Matecki, memainkan bunyi denyutan jantung kanak-kanak melalui mikrofon pada satu ketika dalam perbahasan dan memegang poster menunjukkan janin dan kata-kata “Minggu ke-10 selepas pembuahan.”

Władysław Kurowski dengan parti pembangkang utama konservatif, Undang-Undang dan Keadilan, mengatakan bahawa ahli-ahli parlimen sepatutnya menangani kadar kelahiran jatuh negara, dan berkata “kami mesti menentang dengan tegas jenayah ini terhadap rakyat Poland.”

Sementara itu, kumpulan anti-abortion mengadakan demonstrasi di luar menunjukkan imej grafik.

“Walaupun undang-undang jenayah dan pembunuhan ini dipaksa melalui, suara komuniti pro-kehidupan akan terus bangkit dengan kuat dan mempertahankan yang belum lahir,” kata Marcin Perlowski, salah seorang penunjuk perasaan.

Pentingnya, politik konservatif memegang jawatan politik kunci dengan kuasa untuk menghalang perubahan.

Satu adalah Presiden Andrzej Duda, yang memegang kuasa veto terhadap undang-undang dan yang pada bulan lepas telah menggunakan hak veto terhadap undang-undang yang akan membenarkan akses selepas makan pagi tanpa preskripsi untuk kanak-kanak perempuan dan wanita berusia 15 tahun ke atas.

Yang lain adalah speaker parlimen, Szymon Hołownia, yang pernah mempertimbangkan menjadi biarawan Dominikan. Penyokong hak abortus menuduh beliau melanggar kehendak pengundi dengan mengekalkan isu itu di luar agenda selama berbulan-bulan.

“Beliau adalah fundamentalis Kristian yang menyalahgunakan kuasanya sebagai speaker parlimen,” kata Marta Lempart, ketua Women’s Strike, kumpulan yang menganjurkan protes besar-besaran tahun-tahun lalu semasa kerajaan kanan sebelumnya menekan untuk mengehadkan hak abortus.

Di bawah undang-undang semasa, doktor di Poland hanya boleh menyediakan abortus jika kesihatan atau nyawa seorang wanita berisiko atau jika kehamilan adalah hasil jenayah. Walau bagaimanapun, doktor sering tidak akan melakukan abortus walaupun apabila mereka dibenarkan di bawah undang-undang, dengan menyatakan keinsafan mereka.

Terdapat kes-kes dalam tahun-tahun kebelakangan ini wanita dengan kehamilan yang terganggu yang meninggal dunia selepas doktor memberi keutamaan untuk mengekalkan janin hidup.

Wanita yang mengandung hasil rogol mempunyai hak untuk abortus jika mereka melaporkan jenayah itu kepada pejabat pendakwa raya. Tetapi dalam amalan, tiada wanita yang telah berbuat demikian dalam tempoh 10 tahun lepas kerana stigma ganda mengakui rogol secara awam dan mencari abortus, kata Natalia Broniarczyk, seorang aktivis dengan Abortion Dream Team, salah satu daripada beberapa kumpulan yang membantu wanita Poland mendapatkan ubat abortus dari luar negara atau pergi ke luar negara untuk prosedur itu.

“Tiada kepercayaan dalam sistem rasmi,” katanya.

Broniarczyk menganggarkan kira-kira 120,000 abortus berlaku setiap tahun di kalangan wanita di Poland – kira-kira 50,000 disediakan oleh kumpulannya sahaja.

Aktivis Poland yang lain yang membantu menyediakan abortus ialah aktivis Kinga Jelińska dengan kumpulan Women Help Women. Beliau mengendalikan talian bantuan dari Belanda dan menghantar ubat ke Poland.

Jelińska, di parlimen Khamis, berkata rangkaian kumpulan membantu wanita melakukan abortus di rumah adalah satu-satunya di Poland yang mengikuti garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia tentang penjagaan abortus, yang menekankan penggunaan ubat sebagai kaedah abortus yang paling selamat.

“Bukan negara, bukan doktor, tetapi feminis seperti saya dan rakan-rakan saya … yang melakukan kebanyakan abortus di negara ini,” katanya sambil mengangkat paket ubat.

Di bawah undang-undang, ia bukanlah jenayah bagi wanita untuk mengakhiri kehamilan mereka, tetapi membantu seorang wanita mengakhiri kehamilannya adalah jenayah yang boleh dihukum penjara selama tiga tahun.

Satu rang undang-undang yang dicadangkan oleh kiri akan mendekriminalisasikan bantuan sedemikian. Dua rang undang-undang lain, satu dirangka oleh kiri dan yang lain oleh Koalisi Civic Tusk, mencadangkan menghalalkan abortus sehingga minggu ke-12 kehamilan.

Rang undang-undang keempat, yang diperkenalkan oleh kumpulan politik speaker parlimen, Pilihan Ketiga, akan mengembalikan Poland ke situasi sebelum 2020, bermakna wanita boleh sekali lagi mengakhiri kehamilan berdasarkan kecacatan janin tetapi kebanyakan had ke atas abortus akan kekal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.