PM Sweden lihat tentera untuk bantuan di tengah lonjakan keganasan geng

Perdana Menteri Sweden mengadakan pertemuan dengan ketua tentera untuk membincangkan bagaimana angkatan tentera boleh membantu polis menangani gelombang jenayah yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan penembakan dan letupan bom hampir setiap hari.

Penglibatan tentera dalam memerangi jenayah akan menjadi langkah yang sangat luar biasa bagi Sweden, menekankan keterukan keganasan geng yang telah meragut 12 nyawa di seluruh negara bulan ini, termasuk remaja dan orang awam yang tidak bersalah.

Perdana Menteri Ulf Kristersson berkata beliau akan bertemu dengan panglima tertinggi angkatan tentera dan pesuruhjaya polis negara pada hari Jumaat untuk meneroka “bagaimana angkatan tentera boleh membantu polis dalam kerja mereka melawan geng jenayah.”

Tidak jelas serta-merta dalam kapasiti apa tentera akan terlibat, tetapi cadangan sebelum ini memberi tumpuan kepada tentera mengambil alih tugas perlindungan daripada polis untuk melepaskan lebih banyak sumber untuk memerangi jenayah.

“Sweden tidak pernah menyaksikan apa-apa seperti ini sebelum ini,” kata Kristersson dalam ucapan televisyen kepada seluruh negara. “Tiada negara lain di Eropah yang menyaksikan apa-apa seperti ini.”

Sweden bergelut dengan keganasan geng selama bertahun-tahun, tetapi lonjakan penembakan dan letupan bom pada bulan September adalah luar biasa. Tiga orang terbunuh pada waktu malam dalam serangan berasingan yang disyaki mempunyai kaitan dengan geng jenayah, yang kerap merekrut remaja di kawasan imigran yang kurang mendapat manfaat secara sosial untuk melakukan pembunuhan.

Salah seorang mangsa adalah seorang wanita yang berusia 20-an yang maut dalam letupan di Uppsala, di utara Stockholm. Media Sweden mengatakan dia mungkin bukan sasaran sebenar serangan itu.

Akhbar Dagens Nyheter mengatakan seorang rapper berusia 18 tahun dibunuh lewat malam Rabu dalam penembakan di luar sebuah kompleks sukan di pinggir bandar Stockholm.

Lebih 60 orang maut dalam penembakan tahun lalu di Sweden, angka tertinggi dalam rekod. Tahun ini di landasan yang sama atau lebih teruk. Media Sweden mengaitkan lonjakan keganasan terbaru dengan perbalahan antara puak saingan satu geng jenayah yang dikenali sebagai rangkaian Foxtrot.

Awal minggu ini, dua letupan kuat memecahkan kediaman di tengah Sweden, mencederakan sekurang-kurangnya tiga orang dan merosakkan bangunan.

Kerajaan tengah-kanan Kristersson mengambil alih kuasa tahun lalu dengan janji untuk bertindak tegas terhadap jenayah, tetapi setakat ini belum dapat menghentikan keganasan. Kerajaan dan pembangkang sayap kiri saling melemparkan tuduhan tentang siapa yang patut dipersalahkan atas situasi ini. Pembangkang berkata kerajaan telah menjadikan negara kurang selamat sementara Kristersson menyalahkan “dasar imigresen dan integrasi yang tidak bertanggungjawab” di bawah kerajaan sebelumnya.

Sweden lama menonjol di Eropah bersama Jerman kerana mempunyai dasar imigresen dan penerimaan liberal, mengalu-alukan ratusan ribu pencari suaka dari Timur Tengah dan Afrika. Sweden sejak itu menyekat ketat tahap migrasi, memetik peningkatan jenayah dan masalah sosial lain.

Kristersson berkata beliau bertemu dengan Datuk Bandar New York Eric Adams minggu lepas untuk belajar daripada usaha bandar itu memerangi jenayah, termasuk kaedah pengawasan dan sistem pengesanan senjata.

Perdana menteri berkata kerajaan sedang menyemak semula kod jenayah Sweden untuk memberi polis lebih kuasa, hukuman lebih lama kepada penjenayah dan perlindungan saksi yang lebih baik.

“Undang-undang Sweden tidak direka untuk perang geng dan tentera kanak-kanak,” kata Kristersson.