Pintu Pusing Pentadbiran Biden terhadap Label Keganasan Menimbulkan Kritikan Pedas: ‘Tahap Rendah Baharu’

(SeaPRwire) –   Seorang senator telah mengkritik keras tindakan pentadbiran Biden yang membenarkan Houthi ditetapkan sebagai Kumpulan Teroris Global Khusus (SDGT) sebagai pertukaran untuk menjamin pengakhiran serangan terhadap kapal-kapal laut Laut Merah.

“Penggiat keganasan Houthi dan pemberi mereka Iran telah cuba menutup perdagangan global di Laut Merah dengan akibat maut,” kata Sen. Tom Cotton, R-Ark., dalam satu kenyataan di media sosial X. “Menyerah dan memberi ganjaran kepada tingkah laku sedemikian akan menjadi tahap terendah bagi pasukan dasar luar negara Biden.”

Semasa sesi soal jawab melalui talian telefon pada Rabu malam, Duta Khas AS ke Yemen Timothy Lenderking memberitahu wartawan bahawa harapannya sebagai duta adalah “supaya kami dapat mencari jalan keluar diplomatik untuk menemui cara-cara mengurangkan ketegangan dan membenarkan kami menarik balik akhirnya penetapan dan tentu sahaja untuk menghentikan serangan.”

“Kami tahu tiada penyelesaian tentera, dan dalam komitmen itu, kami disertai oleh semua ahli P5 – Rusia, China, Perancis, UK – bersatu dalam matlamat ini, dan saya fikir itu sangat membantu bagi pendengar untuk mengetahui bahawa terdapat konsensus kuat dalam komuniti antarabangsa dan di kalangan pemain kunci untuk menyokong usaha damai ke hadapan,” kata Lenderking.

Berikutan soalan tambahan, Lenderking berkata, “Kami tentu akan mempelajari itu tetapi tidak menganggapnya sebagai sesuatu yang otomatik.”

Seorang panglima tentera udara tertinggi AS untuk Timur Tengah pada Rabu juga mencadangkan bahawa Houthi mungkin sedang menggunakan bekalan mereka daripada kelompok drone dan peluru berpandu balistik anti-kapal kerana kadar serangan telah melambat, lapor Associated Press.

Menteri Luar Negeri memberitahu Digital bahawa penetapan SDGT adalah “alat yang sesuai pada masa ini untuk menekan Houthi.”

“Kerajaan AS berusaha untuk memaksimumkan kesan pencegahannya terhadap Houthi sambil meminimumkan impak terhadap rakyat awam yang rentan di Yemen sejauh yang mungkin,” kata jurucakap kementerian dalam satu kenyataan. “Kami telah mengambil tindakan ini untuk menafikan Ansarallah (Houthi) sumber yang perlu untuk memudahkan aktiviti pengganas mereka, termasuk serangan peluru berpandu dan drone mereka terhadap pengangkutan antarabangsa.”

“Matlamat akhir sanksi adalah untuk meyakinkan Houthi untuk mengurangkan ketegangan dan membawa perubahan tingkah laku positif,” kata jurucakap itu. “Kami akan terus memantau situasi dan menilai tindakan kumpulan itu untuk memaklumkan kedudukan kami ke hadapan.”

Pentadbiran Trump pada Januari 2021 menetapkan Houthi sebagai pertubuhan pengganas asing (FTO) selepas serangan di lapangan terbang Aden, Yemen. Apabila mengambil alih jawatan, pentadbiran Biden mengumumkan akan menarik balik keputusan itu, dengan menyatakan “situasi kemanusiaan yang teruk di Yemen.”

Menteri Luar Negeri menetapkan Houthi sebagai SDGT selepas kumpulan itu enggan melonggarkan serangannya terhadap kapal-kapal laut di Laut Merah dan Teluk Aden, yang didakwa Houthi berkaitan dengan atau menyokong Israel.

AS dan United Kingdom berulang kali memperingatkan Houthi daripada menyerang kapal-kapal laut, dengan menyebut serangan itu sebagai “contoh jelas keganasan dan pelanggaran undang-undang antarabangsa” serta “ancaman besar kepada nyawa, perdagangan global dan … penghantaran bantuan kemanusiaan.”

“Pejabat Kawalan Aset Asing (OFAC) Menteri Harta Kerajaan akan menyediakan beberapa lesen am kepenggunaan terorisme berikutan perubahan status Houthi, yang bekas pegawai Majlis Keselamatan Negara Richard Goldberg panggil “tipu helah.”

“Mereka tahu status FTO akan meningkatkan tekanan maksimum terhadap Houthi, yang mengapa mereka tidak akan melakukannya,” kata Goldberg, kini berkhidmat sebagai penasihat kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, kepada Digital pada masa itu.

“Mengapa elak FTO? Ia adalah sebab yang sama mereka menghapuskan pada mulanya,” kata Goldberg. “Mereka mahu Houthi disahkan cukup untuk menjadi sebahagian daripada struktur pentadbiran di Yemen. Mereka akan mengeluarkan semua jenis lesen OFAC untuk mengurangkan kesan penetapan SDGT, yang tidak dapat mereka lakukan dengan penetapan FTO.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.