Pilihan raya presiden Venezuela ditetapkan pada 28 Julai ketika calon pembangkang kekal disekat

(SeaPRwire) –   CARACAS, Venezuela (AP) — Pilihan raya presiden Venezuela yang sangat dinanti akan diadakan pada 28 Julai, mengikut pengumuman Ketua Suruhanjaya Pilihan Raya Negara Elvis Amoroso pada Selasa, ketika calon pembangkang utama masih dilarang bertanding.

Amoroso mengumumkan tarikh itu tiga hari selepas ahli-ahli parlimen mencadangkan lebih 20 tarikh yang mungkin, bermula dari pertengahan April sehingga Disember.

diperkirakan akan mencari pencalonan semula. Parti politiknya, sekutu-sekutunya dan kumpulan-kumpulan lain menyusun cadangan yang menyarankan tarikh-tarikh dan menangani aspek-aspek lain pilihan raya.

Dengan memilih tarikh selepas 30 Jun, suruhanjaya memenuhi sebahagian perjanjian yang ditandatangani kerajaan dengan faksi pembangkang tahun lalu yang meminta pilihan raya diadakan pada separuh kedua 2024.

Walau bagaimanapun, rancangan pilihan raya tidak membuat sebarang sebutan mengenai penyertaan calon-calon yang dilarang kerajaan bertanding, termasuk lawan yang paling kuat tahun ini, Maria Corina Machado.

Machado memenangi pusingan pertama yang diadakan tahun lalu oleh faksi pembangkang dikenali sebagai Platform Bersatu, yang disokong Amerika Syarikat.

Amoroso, dalam kapasiti terdahulunya sebagai ketua juruaudit negara, menandatangani larangan Machado bertanding pada musim panas lalu. Beliau tidak membincangkan penyertaan Machado semasa pengumuman pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.