Pilihan raya parlimen Korea Selatan menunjukkan parti pembangkang liberal menang besar

(SeaPRwire) –   Parti pembangkang liberal Korea Selatan dijangka memenangi kemenangan besar dalam pilihan raya parlimen Rabu ini, menurut undian keluar awal yang disarankan, hasil yang jika disahkan akan membuatkan Presiden konservatif Yoon Suk Yeol menjadi burung yang tidak berdaya untuk tiga tahun terakhir beliau berkuasa.

Undian keluar bersama oleh tiga stesen TV utama Korea Selatan – KBS, MBC dan SBS – menunjukkan Parti Demokratik pembangkang utama dan parti satelitnya diramalkan akan memenangi gabungan 178-197 kerusi dalam Dewan Negara 300 kerusi.

Mereka menjangkakan parti pembangkang liberal baru yang lain akan memenangi 12-14 kerusi.

Undian keluar itu menunjukkan Parti Kuasa Rakyat pemerintah dan parti satelitnya diramalkan akan memenangi 85-105 kerusi.

Pilihan raya Rabu ini secara umumnya dianggap sebagai undian keyakinan tengah-penggal terhadap Presiden Yoon, bekas pendakwa kanan yang mengambil alih jawatan pada 2022 untuk tempoh tunggal lima tahun.

Beliau telah berusaha keras untuk meningkatkan sebagai cara untuk menangani campuran cabaran keselamatan dan ekonomi yang sukar. Tetapi Yoon telah bergelut dengan penarafan persetujuan rendah di dalam negara dan parlimen pembangkang liberal yang dikawal selia yang telah mengehadkan platform dasar utama beliau.

Terlepas daripada keputusan, Yoon akan kekal berkuasa dan dasar luar utamanya kemungkinannya tidak akan berubah. Tetapi kekalahan pilihan raya besar parti pemerintah mungkin akan mengundurkan agenda dalam negeri Yoon dan meninggalkannya menghadapi serangan politik yang semakin meningkat oleh lawan liberalnya.

Jika parti pembangkang mengumpulkan gabungan 200 kerusi – dua pertiga daripada 300 kerusi parlimen yang dipertandingkan – atau lebih, mereka akan mempunyai kuasa perundangan untuk meluluskan rang undang-undang yang ditetakan oleh presiden dan boleh malah memecatnya.

“Kami telah berusaha sedaya upaya untuk berpolitik mengikut perasaan awam, tetapi keputusan undian keluar ini kecewa,” kata Han Dong-hoon daripada parti pemerintah dalam ulasan disiarkan di televisyen. “Kami akan menyaksikan pengiraan undi sehingga ke akhir.”

Selepas melihat siaran televisyen menunjukkan keputusan undian keluar bersama, ahli Parti Demokratik bersorak dan bertepuk tangan. “Kami akan menyaksikan pilihan rakyat dengan rendah hati sehingga ke akhir. Terima kasih banyak!” kata ketua parti Lee Jae-myung kepada wartawan.

Daripada 300 kerusi, 254 akan dipilih melalui undi langsung di kawasan tempatan, dan 46 lagi kepada parti mengikut nisbah undi mereka. Kadar pengundian akhir untuk pilihan raya parlimen ini dianggarkan sekitar 67%, kadar tertinggi untuk pilihan raya parlimen sejak 1992, menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Kebangsaan.

Sebelum pilihan raya, konservatif dan lawan liberal mereka bertukar retorik beracun dan fitnah. Kebencian semakin mendalam semasa pilihan raya presiden 2022, apabila Yoon dan Lee, ketika itu calon Parti Demokratik, menghabiskan berbulan-bulan menghina satu sama lain. Yoon akhirnya mengalahkan Lee dalam pertandingan presiden yang paling sengit dalam negara.

Lee kini merupakan pengkritik keras dasar-dasar Yoon dan sedang menyasarkan pencalonan presiden lain. Potensi lawan utamanya dalam pilihan raya presiden akan datang ialah Han, sekutu Yoon yang pernah berkhidmat sebagai menteri kehakiman beliau. Lee menghadapi siri siasatan rasuah yang beliau dakwa bersifat politik dan didorong oleh kerajaan Yoon.

Terdapat sedikit penyesalan tentang politik berpecah Korea Selatan selepas Lee ditikam di lehernya pada Januari oleh seorang lelaki yang, menurut polis, cuba membunuh Lee untuk mencegahnya daripada menjadi presiden. Tetapi ketika pilihan raya parlimen menghampiri, parti lawan mula mengeluarkan retorik kasar dan hujah kurang ajar antara satu sama lain.

Semasa kempen pilihan raya, Han memanggil Lee “penjenayah” dan menggelarkan komen terdahulu beliau sebagai “sampah.” Jurucakap parti Lee pula menggambarkan mulut Han sebagai “longkang sampah.” Han menuduh Lee menggunakan komen seksis terhadap calon wanita parti pemerintah.

Chung Jin-young, bekas dekan Sekolah Pengajian Antarabangsa Pasifik-Pasifik Kyung Hee University, meramalkan parti pembangkang boleh memenangi gabungan 150-180 kerusi.

“Ini akan menyebabkan kebuntuan politik untuk Republik Korea selama tiga tahun akan datang, kerana kedua-dua parti pemerintah dan pembangkang tidak dapat melaksanakan sesuatu secara sepihak dan kemungkinannya tidak akan bersetuju antara satu sama lain,” kata Chung.

Awal tahun ini, Yoon mencatat peningkatan penarafan persetujuan atas dorongan kuat beliau untuk meningkatkan bilangan pelajar perubatan walaupun mendapat bantahan hebat oleh doktor yang berkhidmat. Yoon berkata beliau bertujuan mewujudkan lebih doktor untuk menangani penduduk negara yang semakin menua, tetapi beribu-ribu doktor muda telah mogok kerja, dengan alasan sekolah tidak mampu menangani peningkatan mendadak pelajar.

Mogok kerja doktor akhirnya meninggalkan Yoon menghadapi, dengan pesakit dan orang lain mengalami kelewatan pembedahan dan ketidakselesaan lain. Parti pemerintah Yoon juga bergelut dengan kenaikan harga hasil pertanian dan barangan lain serta kritikan gaya pengurusan peribadi Yoon.

“Pilihan raya ini merupakan penilaian terhadap presiden Yoon. Taruhan baginya ialah sama ada beliau mampu sepenuhnya melaksanakan agenda demokrasi liberalnya, yang merupakan keutamaan utama,” kata Duyeon Kim, penganalisis kanan Pusat untuk Amerika Syarikat Baru, sebuah institut pemikir di Washington. “Beliau dan partinya telah mengkritik parti progresif terdahulu kerana kemunduran demokratik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.