Pilihan raya Argentina: Milei kurang baik, tetapi masih mencapai pusingan kedua lawan Massa pihak yang berkuasa

Rakyat Argentina telah ke bilik undi Ahad malam dalam pusingan pertama pilihan raya presiden yang menyaksikan pemimpin libertarian ikonoklastik Javier Milei berhadapan dengan bekas Menteri Keselamatan kanan tengah Patricia Bullrich, dan Menteri Ekonomi kiri semasa Sergio Massa.

Walaupun kebanyakan pemerhati politik menjangkakan Milei dan Massa akan berhadapan dalam pusingan kedua, amukan anti-establisment yang meningkat telah membawa sesetengah orang untuk sekurang-kurangnya meramalkan kemungkinan tamparan pusingan pertama Milei.

Skenario itu gagal berlaku, kerana calon establishment Sergio Massa melampaui jangkaan: dengan 89% undian, Massa memimpin dengan 36.3%, diikuti oleh Milei dengan 30.2%, manakala Bullrich berada di tempat ketiga dengan 23.8%.

Milei dijangka akan menampilkan diri dengan lebih baik. Pencapaian Massa kini menetapkan pertembungan pusingan kedua yang sangat dipertandingkan pada 19 November, yang secara besar akan bergantung kepada keputusan hampir suku daripada rakyat Argentina yang menyokong Bullrich.

Menurut undang-undang pilihan raya Argentina, calon perlu mendapatkan 45% undian untuk memenangi pusingan pertama secara langsung, atau 40% undian, dengan margin kemenangan 10 mata ke atas calon kedua.

Sering diberi label salah oleh media antarabangsa sebagai “kanan jauh” atau “populis”, Milei sebenarnya seorang pengikut ideologi libertarian yang taat, di mana parti Liberty Advances telah mengubah naratif politik di negara Amerika Selatan ini berjumlah 45 juta orang ini.

Walaupun berbangga atas kemenangan menakjubkan dalam perlawanan akhir Piala Dunia bola sepak tahun lalu, Argentina yang dahulu kuat kini tenggelam dalam kesengsaraan dan kemurungan ekonomi, apabila tahap inflasi melebihi tiga digit, dan lebih 40% negara kini hidup dalam kemiskinan secara rasmi.

Walaupun menolak gelaran “Trump Argentina”, Milei lama dibandingkan dengan jutawan berani itu. Walaupun terdapat beberapa perbezaan ideologi, Milei juga menerima sokongan kuat daripada bekas Presiden Brazil Jair Bolsonaro. Kedua-dua lelaki berkongsi kebencian yang membara terhadap sosialisme dan Komunisme, dan telah lantang menentang diktator Cuba, Nicaragua, dan Venezuela.

Sebagai tanda betapa seriusnya ancaman Milei bagi establishment Argentina, calon itu baru-baru ini didakwa oleh pendakwa raya dengan secara sengaja cuba menghakis nilai peso Argentina, dalam apa yang banyak dianggap sebagai pendakwaan yang dipengaruhi secara politik.

Naib Presiden semasa Cristina Kirchner, yang menyokong Massa dalam pertandingan ini, sendiri lama menjadi subjek siri siasatan rasuah dan pengayaan haram

Argentina lama dikuasai oleh parti Peronist, yang pula, telah dikuasai oleh keluarga Kirchner selama suku abad yang lalu. Massa, yang berasal dari garis paling sederhana dalam gabungan Peronist, dianggap sebagai peluang terbaik parti untuk terus berkuasa.

Walaupun dalam peranannya menyelia dasar ekonomi pentadbiran, dia agak terbeban dengan keadaan ekonomi Argentina yang kini berada dalam kehancuran. Pencapaian yang lebih baik daripada jangkaan beliau, sedikit di atas sepertiga undian, mungkin merupakan kesaksian kekuatan abadi gerakan Peronist negara.

Selain itu, Presiden Brazil Lula da Silva baru-baru ini menghantar pasukan teratas strategi kempen dan komunikasi untuk memulihkan kempen Massa yang merosot, dan memperbaiki mesejnya.

Sepanjang kempen, Milei kerap berselisih dengan Paus Argentina Pope Francis, yang dia gambarkan sebagai Komunis yang mendorong mesej keadilan sosial yang merosakkan secara ideologi.

Penggalangan undi hanya dibenarkan sehingga seminggu sebelum pilihan raya. Milei memimpin dengan beberapa peratus dalam kebanyakan kajian pendapat, walaupun mereka juga menunjukkan perlumbaan semakin ketat, dengan Milei dan Massa masing-masing memenangi sedikit di bawah sepertiga pengundi.

Purata 5 kajian pendapat kebangsaan terakhir menunjukkan Milei pada 30.8%, dan Massa pada 30.7%, dengan Bullrich berada di tempat ketiga pada 24.1%. Walau bagaimanapun, memandangkan keupayaan Milei untuk melampaui kajian pendapat sebelum ini, banyak ahli analisis percaya kajian pendapat pusingan pertama mungkin menunderestimasi prestasi sebenar Milei.

Milei berjaya lebih baik dengan pengundi muda, dan lelaki, manakala Massa lebih disukai oleh pengundi warga tua dan wanita. Ketika Argentina memasuki pusingan kedua yang ketat dan kontroversi dalam tempoh kurang sebulan, kedua-dua calon akan berminat untuk menarik undi Bullrich.

Pada masa ini, kelihatan tidak mungkin Bullrich akan menyokong sama ada Milei atau Massa, memiliki perbezaan yang ketara dengan kedua-dua calon.

Ahli analisis politik mungkin akan bertanya soalan berikut: dengan ekonomi Argentina dalam kehancuran yang lengkap dan mutlak, dan inflasi mencecah 140%, mengapa pengundi Argentina tidak menunjukkan sokongan yang lebih besar terhadap parti politik yang memerintah?

Rakyat Argentina kini mempunyai pilihan jelas antara dua alternatif yang sangat berbeza: Massa mewakili establishment biasa seperti biasa, dan Milei sebagai pilihan luar yang anti-establisment.