Pihak berkuasa Venezuela menangkap kakitangan kempen calon pembangkang atas dakwaan rancangan ganas

(SeaPRwire) –   CARACAS, Venezuela (AP) – Jaksa Agung Tarek William Saab mengumumkan perintah tangkap untuk pengurus kempen calon presiden pembangkang Maria Corina Machado dan lapan kakitangan lain, menuduh mereka terlibat dalam konspirasi anti-kerajaan yang ganas.

Jaksa Agung Tarek William Saab berkata dalam sidang akhbar nasional bahawa pengurus kempen Magalli Meda dan kakitangan lain dituduh terlibat dalam plot “mengganggu” yang merangkumi demonstrasi, kempen media dan rancangan menyerang khemah tentera.

Dua daripada kakitangan, termasuk penyelaras politik Dignora Hernández, telah ditangkap Rabu ini, kata Saab, tetapi Meda belum ditangkap.
Seorang yang rapat dengan Hernández mengenalpasti beliau sebagai wanita yang dilihat dalam video beredar di Venezuela di mana beliau berteriak “Tolong! Tolong, sila! Jangan!” ketika sekurang-kurangnya tiga pegawai berseragam cuba menyeretnya ke belakang SUV. Orang itu meminta supaya tidak dikenalpasti kerana takut membalas dendam.

Saab berkata waran itu timbul daripada apa yang dipanggil pengakuan oleh anggota kakitangan Machado yang lain, Emill Brandt, yang ditahan awal bulan ini dan peguamnya, Omar Mora, memberitahu Agensi Berita Antarabangsa bahawa beliau telah dinafikan akses kepada peguam pilihannya.

Machado, yang telah menekankan untuk terus dengan kempennya walaupun larangan pentadbiran terhadap beliau memegang jawatan, menuduh kerajaan melancarkan “penindasan kejam” terhadap pasukan kempennya.”

Pengumuman waran tangkap itu datang beberapa jam selepas panel bebas pakar menyiasat pelanggaran hak asasi manusia di Venezuela memberitahu Majlis Hak Asasi Manusia PBB bahawa kerajaan Presiden Nicolás Maduro telah meningkatkan usaha penindasan terhadap lawan atau pengkritik sebenar atau dipersepsikan menjelang pilihan raya presiden tahun ini.

“Misi itu mengesahkan bahawa, seperti yang berlaku pada masa lalu, pihak berkuasa menggunakan konspirasi sebenar atau rekaan untuk menakut-nakutkan, menahan dan mendakwa orang yang menentang atau mengkritik kerajaan,” kata pengerusi misi Marta Valiñas kepada majlis, yang memberi kuasa kepada misi siasatan itu.

“Pada masa yang sama, Pejabat Jaksa Agung terus beroperasi sebagai sebahagian daripada mesin penindasan kerajaan untuk memberikan kelihatan kebertanggungjawapan kepada penganiayaan suara kritis,” kata Valiñas di Geneva.

Machado pada tahun lalu memenangi pilihan raya perdana yang diadakan oleh faksi pembangkang. Tetapi Mahkamah Agung Venezuela pada Januari mengesahkan perintah pentadbiran yang melarang bekas ahli parlimen itu memegang jawatan awam selama 15 tahun.

Walau bagaimanapun, Machado terus kempennya, menolak panggilan dari dalam dan luar Venezuela untuk keluar daripada perlumbaan pada masa yang cukup untuk calon lain membina kempen yang boleh dipertahankan.

Tindakan terbaru waran tangkap, kata Machado di platform X, adalah “tindakan pengecut” bertujuan menutup jalan demokrasi Venezuela. “Rakyat Venezuela, saya minta kekuatan dan keberanian pada masa-masa sukar ini. Hari ini, lebih daripada sebelumnya, kita perlu bersatu dan teguh untuk terus bergerak ke arah matlamat kita.”

Pilihan raya dijadualkan pada 28 Julai. Tempoh pendaftaran calon berjalan dari 21 hingga 25 Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.