Pihak berkuasa Perancis lancarkan usaha membasmi kutu ranjang menjelang Sukan Olimpik Paris

Dengan Sukan Olimpik Paris kurang daripada setahun lagi, pihak berkuasa Perancis mahu memastikan kutu tidak menggigit semasa sukan dan telah memulakan kempen untuk membasmi perosak itu.

Pengguna media sosial telah menerbitkan rakaman serangga itu merayap di dalam kereta api laju dan metro Paris, bersama-sama dengan kejadian dalam talian tentang kutu di pawagam dan malah lapangan terbang Charles de Gaulle.

Laporan itu telah sampai ke peringkat tertinggi kerajaan.

“Negara secara mendesak perlu meletakkan pelan tindakan terhadap wabak ini kerana Perancis sedang bersedia untuk mengalu-alukan sukan Olimpik dan Paralimpik pada 2024,” timbalan datuk bandar ibu kota, Emmanuel Gregoire, berkata dalam surat kepada Perdana Menteri Elisabeth Borne minggu ini.

Menteri Pengangkutan Clement Beaune berkata pada hari Jumaat beliau akan membincangkan isu itu dengan operator pengangkutan minggu depan.

Di stesen kereta api Paris Gare de Lyon, pelancong berkata mereka meragui sama ada pihak berkuasa akan dapat mengatasi masalah itu.

“Saya bimbang tentangnya. Saya akan menyimpan bagasi saya tertutup untuk menghalang (kutu) masuk ke rumah saya. Sekali saya sampai di rumah, saya terpaksa mencuci semua pakaian saya,” Laura Mmadi, pekerja jualan yang menuju ke selatan Perancis berkata.

Datang ke Paris dari Nice, Sophie Ruscica berkata beliau telah memeriksa tempat duduknya dengan teliti untuk sebarang tanda serangga yang makan darah manusia dan boleh hidup dalam pelbagai habitat serta katil.

“Ia membuat saya tegang. Saya terpaksa menaiki kereta api dan saya tertanya-tanya sama ada saya akan menjumpai kutu. Tetapi sekali lagi, seseorang boleh menjumpainya di pawagam dan hampir di mana-mana,” katanya.

Dalam laporan yang diterbitkan pada bulan Julai, agensi kesihatan Anses berkata antara 2017 dan 2022, kutu telah menjangkiti lebih daripada satu dalam sepuluh isi rumah Perancis.

“Semua orang panik,” pengurus kedai kawalan perosak Sacha Krief berkata. “Orang boleh benar-benar murung, malah paranoid tentangnya.”

Timbalan datuk bandar Gregoire menyeru syarikat insurans untuk memasukkan perlindungan kutu dalam polisi insurans rumah, kerana orang berpendapatan rendah jarang mempunyai cara untuk memanggil firma kawalan perosak.