Pihak berkuasa China ganggu wartawan secara fizikal ketika siaran langsung TV, bandar mengeluarkan permintaan maaf jarang

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai bandar di timur China telah meminta maaf kepada wartawan-wartawan tempatan selepas pihak berkuasa ditunjukkan mendorong mereka dan cuba menghalang liputan daripada tapak letupan maut, dalam pengakuan jarang berlaku tentang agresi negara terhadap wartawan.

Bandar , mengeluarkan permintaan maaf awam Khamis selepas pihak berkuasa ditunjukkan mengganggu wartawan daripada stesen penyiaran negara CCTV semasa siaran langsung berhampiran tapak letupan gas yang disyaki yang mengorbankan tujuh dan mencederakan 27 pada Rabu.

Gangguan wartawan – terutamanya wartawan asing – adalah biasa di China tetapi hampir tidak pernah diakui oleh negara.

Satu kenyataan di laman web rasmi bandar itu menyatakan “penyesalan mendalam” terhadap perlakuan terhadap wartawan CCTV dan pekerja media lain. Ia berkata pihak berkuasa cuba mengeluarkan wartawan dari tapak itu kerana mereka bimbang tentang kemungkinan kebocoran gas.

“Kemahiran komunikasi muka hadapan kami yang lemah dan kaedah kasar dan sederhana mereka menyebabkan salah faham di kalangan wartawan dan keraguan di kalangan awam, mengakibatkan kesan sosial negatif,” katanya.

Insiden itu, ditunjukkan secara langsung semasa berita tengah hari, merupakan momen luar skrip jarang bagi media negara China yang ketat dikawal. Beijing menganggap media sebagai alat propaganda dan secara kerap mengeluarkan arahan tentang topik yang dilarang diliput.

Persatuan Wartawan Seluruh China mengeluarkan kenyataan mempertahankan hak wartawan untuk melaporkan dari tapak bencana. Ia jatuh pendek daripada mengutuk secara terang-terangan tindakan pihak berkuasa Sanhe.

Gangguan China terhadap wartawan sering diarahkan kepada wartawan asing. Awal bulan ini, seorang wartawan Belanda dan operator kamera ditahan ketika melaporkan tentang protes di luar sebuah bank pelaburan di wilayah barat daya Sichuan. Pihak berkuasa mendorong wartawan itu ke tanah dan menggunakan payung untuk menghalang kamera.

Wartawan asing juga sering diikuti oleh polis pakaian biasa, terutamanya apabila melaporkan dari kawasan yang dianggap sensitif oleh kerajaan China, seperti wilayah barat Xinjiang.

Insiden seperti itu secara kerap dikecam oleh Kelab Wartawan Asing China, kumpulan profesional.

Tetapi Kementerian Luar Negeri China, yang merupakan titik sentuh , tidak pernah dalam ingatan terkini secara awam mengakui atau meminta maaf untuk gangguan.

China juga merupakan negara dengan bilangan wartawan yang dipenjarakan paling banyak – 44 pada 2023, menurut laporan oleh Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China juga semakin mengehadkan akses wartawan kepada politikus dan pegawai mana-mana jenis.

Tahun ini, Beijing membatalkan sidang akhbar tahunan oleh perdana menteri – tradisi 30 tahun yang merupakan salah satu masa jarang seorang pemimpin China tinggi mengambil soalan daripada wartawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.