Peter C. Newman, Pengarang Kanada berketurunan Austria, wartawan dan tokoh media, meninggal pada usia 94 tahun

Penulis dan wartawan Kanada keturunan Austria, Peter C. Newman, yang memegang cermin kepada Kanada, telah meninggal dunia. Beliau berusia 94 tahun.
Newman meninggal dunia di hospital di Belleville, Ontario, pada pagi Khamis akibat komplikasi daripada strok yang dialaminya tahun lalu dan menyebabkannya menghidap penyakit Parkinson, kata isterinya Alvy Newman melalui telefon.
Dalam kerjayanya selama beberapa dekad, Newman pernah menjadi ketua penyunting Toronto Star dan majalah Maclean’s yang meliputi kedua-dua politik Kanada dan perniagaan.
“Kehilangannya sangat besar. Ia seperti sebuah perpustakaan terbakar jika anda kehilangan seseorang dengan pengetahuan seperti itu,” kata Alvy Newman. “Dia telah merevolusikan kewartawanan, perniagaan, politik, sejarah.”
Sering dikenali dengan topi pelaut khasnya, Newman juga menulis dua dozen buku dan memperoleh gelaran tidak rasmi sebagai “komentator paling banyak dimarahi dan dibincangkan di Kanada,” kata HarperCollins, salah satu penerbitnya, dalam catatan pengarang.
Kolumnis politik Paul Wells, yang selama bertahun-tahun menjadi penulis kanan di Maclean’s, berkata Newman membina penerbitan itu menjadi apa yang pernah menjadi puncaknya, “majalah berita mingguan yang mendesak, dengan lingkup global.
Tetapi lebih daripada itu, kata Wells, Newman mencipta templat untuk pengarang politik Kanada.
“Buku ‘The Canadian Establishment’ meyakinkan semua orang — rakan sekerjanya, orang ramai pembeli buku — bahawa cerita Kanada boleh sama penting, sama menarik, sama memukau dengan cerita dari mana-mana tempat lain,” katanya. “Dan dia menjual truk penuh buku-buku itu. Ya Tuhan.”
Siri tiga buku itu — yang pertama diterbitkan pada 1975, yang terakhir pada 1998 — mengisahkan sejarah Kanada yang baru melalui kisah pemain kuasa tidak dipilihnya.
Newman juga menceritakan kisahnya sendiri dalam autobiografi 2004nya, “Here Be Dragons: Telling Tales of People, Passion and Power.”
Dilahirkan di Vienna pada 1929 dan tiba di Kanada pada 1940 sebagai pelarian Yahudi. Dalam biografinya, Newman menceritakan ditembak oleh Nazi ketika menunggu di pantai Biarritz, Perancis, untuk kapal yang akan membawanya ke kebebasan.
“Tidak ada yang dapat dibandingkan dengan menjadi pelarian; anda dirampas konteks dan anda terkapai-kapai, mencari pendefinisian diri,” tulisnya. “Apabila saya akhirnya tiba di Kanada, apa yang saya mahu ialah mendapatkan suara. Didengar. Kerinduan itu tidak pernah meninggalkan saya.”
Itulah sebabnya, katanya, mengapa dia menjadi seorang penulis.
Writers’ Trust of Canada berkata buku Newman pada 1963 “Renegade in Power: The Diefenbaker Years” mengenai bekas Perdana Menteri John Diefenbaker telah “merevolusikan laporan politik Kanada dengan pendekatan ‘orang dalam menceritakan semuanya’ yang kontroversi.”
Newman dilantik ke Order of Canada pada 1978 dan dinaikkan pangkat ke pangkat companion pada 1990, diiktiraf sebagai “pengkaji masa lalu kita dan penafsir masa kini kita.”
Newman memenangi beberapa anugerah sastera paling berprestij Kanada, bersama tujuh ijazah kehormat doktor falsafah, menurut profil HarperCollins-nya.