Petani protes meningkatkan tekanan kepada perdana menteri Perancis yang baru sebelum langkah-langkah yang dinanti dengan tidak sabar

(SeaPRwire) –   PARIS (AP) – Petani protes menutup jalan raya utama di beberapa bahagian utama Perancis dan menambah tekanan ke atas Perdana Menteri Perancis yang baru sebelum langkah-langkah yang dinanti-nantikan dengan tidak sabar.

Gerakan petani yang semakin meluas untuk mendapatkan pampasan yang lebih baik untuk hasil mereka, kurang birokrasi dan kos yang lebih rendah, serta perlindungan terhadap import murah semakin menjadi krisis utama bagi kerajaan. Ia menggema demonstrasi orang kuning 2018-2019 terhadap ketidakadilan ekonomi yang menggoncang tempoh pertama Presiden Emmanuel Macron dan menjejaskan popularitinya secara kekal.

Kali ini, Perdana Menteri Macron yang baru, kekuatannya diuji dengan sangat ketat hanya dua minggu selepas jawatan itu, berharap untuk meredakan dan memenangi petani yang menunjuk perasaan dengan siri langkah yang diumumkannya semasa lawatan ke ladang lembu di selatan Perancis pada petang Jumaat. Ia termasuk “menyederhanakan drastik” beberapa prosedur teknikal “bermula hari ini”. Sesetengah langkah akan mengurangkan 14 peraturan kepada satu, kata Attal.

Dalam langkah lain untuk meredakan petani, beliau mengumumkan penamatan berperingkat cukai diesel untuk kenderaan pertanian.

Perdana Menteri, memakai setelan dan dasi sambil membaca nota yang berada di atas timbunan jerami, berkata kerajaan telah memutuskan “untuk meletakkan pertanian di atas segala-galanya,” kata-kata yang diulang berulang kali. Sebagai tamparan kepada pihak kanan jauh, beliau berkata “arahan berarak” adalah “untuk melindungi warisan dan identiti” kerana pertanian menentukan “siapa kita”.

“Kita perlu membuka bab baru, mengubah mentaliti … terutamanya kerajaan,” katanya, sebelum menuju ke salah satu sekatan petani pertama untuk bertemu langsung dengan kemarahan mereka.

Berhadapan dengan kerajaan adalah gerakan petani yang teratur dan cekap media. Menggunakan traktor dan kadang-kadang timbunan jerami sebagai halangan, mereka menghalang dan memperlahankan lalu lintas di jalan raya utama. Mereka juga membuang sisa pertanian yang berbau di pintu pejabat kerajaan.

Pengendali lebuh raya Vinci Autoroutes berkata dua lebuh raya yang biasanya sibuk dengan lalu lintas jalan raya melalui selatan Perancis dan ke Sepanyol, A7 dan A9, ditutup pada pagi Jumaat oleh sekatan petani untuk jarak jauh berjumlah hampir 400 kilometer (250 batu). Sekatan juga memutuskan lebih daripada dua belas lebuh raya lain, kata Vinci.

Petani Nicolas Gallepin, yang mengambil bahagian dalam demonstrasi di traktornya di bulatan lalu lintas selatan Paris minggu ini, berkata tumpukan peraturan yang mengawal cara makanan boleh dihasilkan menelan bahagian masa beliau dan kos bahan api menjejaskan pendapatan beliau.

“Kami telah melihat, dalam 10 tahun kebelakangan ini, hanya satu tahun yang baik pada 2022, tetapi itu sahaja. Kami tidak dibayar apa yang layak dalam 10 tahun,” katanya. “Apa yang benar-benar menyakitkan kami ialah import berbanding dari negara lain yang tidak mematuhi peraturan yang sama.”

Protes orang kuning memegang Perancis dalam cengkaman mereka selama berbulan-bulan, bermula di kalangan pekerja luar bandar yang berkemah di bulatan lalu lintas untuk memprotes cukai bahan api dan kemudiannya berkembang menjadi cabaran negara terhadap kerajaan Macron. Begitu juga, petani pada mulanya menyatakan kemarahan mereka dengan lebih sederhana, memusingkan papan tanda jalan untuk memprotes apa yang mereka dakwa sebagai dasar pertanian yang tidak masuk akal.

Tetapi aduan mereka secara umumnya tidak didengari sebelum mereka mula mendapat perhatian akhbar-akhbar beberapa minggu kebelakangan ini dengan sekatan lalu lintas dan protes lain.

Lebih luas lagi, ketidaktentuan di Perancis juga menunjukkan ketidakpuasan di kawasan pertanian di seluruh Kesatuan Eropah. Sektor yang berpengaruh dan sangat disubsidi ini menjadi isu panas menjelang Pilihan Raya Parlimen Eropah pada Jun. Parti populis dan kanan jauh berharap untuk mengambil kesempatan daripada ketidakpuasan luar bandar terhadap perjanjian perdagangan bebas, bebanan kos yang diperburuk oleh perang Rusia di Ukraine dan aduan lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.