Pesawat pejuang F-16 AS terhempas ke Laut Kuning; juruterbang diselamatkan selepas menyelamatkan diri dengan selamat

(SeaPRwire) –   Sebuah F-16 Fighting Falcon yang ditugaskan di Sayap Tempur ke-8 jatuh ke Laut Kuning pada Rabu pagi setelah mengalami keadaan darurat saat terbang.

Menurut kantor urusan publik Sayap Tempur ke-8, pesawat tersebut jatuh pada pukul 08:40 pada hari Rabu.

Sayap Tempur ke-8 bermarkas di Pangkalan Udara Kunsan di

Pilot jet berhasil keluar dengan selamat dan ditemukan sekitar pukul 09:30.

Para pejabat mengatakan pilot tersebut sadar dan dibawa ke fasilitas medis untuk diperiksa.

Amerika Serikat dan Republik Korea bekerja sama untuk menemukan dan menyelamatkan pilot tersebut.

“Kami sangat berterima kasih kepada pasukan penyelamat Republik Korea dan semua rekan satu tim kami yang memungkinkan penyelamatan cepat terhadap pilot kami,” kata Kolonel Matthew C. Gaetke, komandan Sayap Tempur ke-8. “Sekarang, kami akan mengalihkan fokus kami untuk mencari dan menyelamatkan pesawat tersebut.”

Informasi lebih lanjut tentang penyebab kecelakaan tidak akan tersedia sampai penyelidikan keselamatan dan kecelakaan selesai, kata para pejabat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.