Pesawat Kenya Airways dipintas, dialihkan dari Heathrow ke Lapangan Terbang Stansted selepas ‘insiden’: pihak berkuasa UK

Polis di United Kingdom sedang bertindak balas terhadap “insiden” selepas penerbangan Kenya Airways dari Nairobi, Kenya, dialihkan dari Heathrow ke Lapangan Terbang Stansted pada Khamis, pihak berkuasa berkata.

Polis Essex mengesahkan di media sosial bahawa pegawai sedang bertindak balas, walaupun tiada butiran lanjut dikeluarkan.

Tentera Udara Diraja telah menyela pesawat dalam perjalanan ke Heathrow di London, lapor BBC, merujuk kepada polis.

Kementerian Pertahanan berkata pesawat pejuang Typhoon Tentera Udara Diraja telah dilancarkan “sebagai langkah berjaga-jaga petang ini untuk menyiasat sebuah pesawat awam yang menghampiri UK.”

“Ia kekal berhubung dengan pengawal trafik udara sepenuhnya, dan telah diiring ke Lapangan Terbang Stansted di mana ia mendarat dengan selamat,” kata kementerian itu.

Stansted berkata 787 Kenya Airways mendarat dengan selamat pada Khamis petang dan diparkir di tempat terpencil, jauh dari terminal.

Tidak jelas sama ada situasi di dalam pesawat masih berterusan atau sama ada mana-mana penumpang masih berada di dalam.

Stansted terletak kira-kira 30 batu ke utara London, dan digunakan untuk penerbangan apabila terdapat insiden keselamatan kerana lokasinya yang terpencil.