Pesanan bekas presiden Poland terdahulu kepada ahli-ahli parlimen tentang Ukraine: ‘Jika kita tidak bertindak sekarang, kita akan hilang’

(SeaPRwire) –   Dengan penjajahan penuh Rusia ke atas Ukraine menghampiri ulang tahun keduanya, dan dengan pakej bantuan Ukraine tergendala, lelaki yang menjadi simbol berjuang untuk kebebasan menentang bekas Kesatuan Soviet mendesak Amerika Syarikat untuk menangani Rusia “sekali dan untuk semua.”

Pemenang Hadiah Keamanan Nobel dan bekas Presiden Poland Lech Walesa secara eksklusif berbual dengan Digital tentang penjajahan Rusia ke atas Ukraine dan mengapa Amerika Syarikat dan Barat perlu menyokong Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy.

: Tuan Presiden, anda telah menyokong Ukraine sejak permulaan penjajahan penuh Rusia. Betul ke apa yang anda minta daripada pembuat undang-undang Amerika untuk buat?

Lech Walesa: Pada lewat ’80-an saya memimpin revolusi besar di Poland, dan itu membawa kepada berakhirnya komunisme dan Kesatuan Soviet. Kami melakukan ini untuk membina dunia baru, tetapi kami tidak menyelesaikan tugas kami berhubung dengan Rusia, kami terlalu lemah untuk berbuat demikian. Empat puluh tahun kemudian, masa telah tiba untuk akhirnya menyelesaikan tugas itu, dan saya di sini untuk menggalakkan Amerika Syarikat membantu. Itulah yang saya cuba jelaskan kepada rakan-rakan Amerika saya.

: Pada 1989, ketika anda berucap di hadapan Kongres Amerika Syarikat, antara lain, anda meminta bantuan ekonomi untuk Poland. Dan dalam ucapan itu, anda berkata, “dalam masa aman, ia lebih baik daripada kereta kebal, lebih baik daripada kapal perang”. Adakah anda pernah membayangkan bahawa 40 tahun kemudian akan berlaku perang di Eropah?

Walesa: Ya, saya membayangkannya, dan saya memberi amaran kepada semua orang tentangnya. Pada masa itu, kami terlalu mempercayai [pemimpin terakhir Kesatuan Soviet] . Beliau melakukan perkara-perkara hebat, tetapi kami lupa bahawa beliau seorang patriot Rusia. Beliau cuba membina semula Rusia dan mengharapkan Barat lebih bergantung kepada Rusia. Amerika Syarikat mempunyai peluang sejarah untuk membetulkan sekarang. Dunia tidak pernah sebahaya sekarang. Kami mempunyai peluang untuk keamanan, supaya cucu kami tidak perlu berperang.

: Anda antara orang asing pertama yang tidak menjadi ketua negara ketika anda berucap di Kongres pada 1989. Dua tahun kemudian, Boris Yeltsin berucap di Kongres sebagai Presiden Rusia yang pertama dipilih. Ketika itu, Amerika Syarikat optimis tentang demokrasi Rusia. Adakah anda fikir Rusia boleh menjadi demokrasi pada bila-bila masa segera?

Walesa: Jika kita menawarkan solidariti dan Amerika Syarikat mampu memimpin dunia, ini akan berlaku. Soalannya, bila ini akan berlaku? Dan apakah harganya?

: Anda adalah kawan dengan Presiden Ronald Reagan. Bagaimana anda fikir beliau akan bertindak balas terhadap dasar luar negara Amerika Syarikat hari ini?

WALESA: Yah, Reagan memulakan proses-proses ini. Ia sukar membayangkan perkara-perkara bergerak lebih jauh tanpa Reagan. Itulah bagaimana zaman pembahagian jahat di dunia berakhir. Itu peringkat, kita telah menang. Tetapi hari ini, kita tidak menang. Ia menjadi lebih dan lebih berbahaya. Itulah sebabnya saya ingin meyakinkan Amerika Syarikat mengambil alih.

: Ketika anda di sini, Kongres terbahagi mengenai bantuan kepada Ukraine. Apa yang akan anda katakan kepada Republikan yang menghalang proses pembiayaan?

Walesa: Saya akan beritahu mereka untuk mendengar Walesa lama. Jika kita tidak bertindak sekarang, kita akan kalah.

: Apa yang berlaku kepada Ukraine jika ia tidak menerima bantuan yang diperlukan?

Walesa: Ia tidak akan hanya Ukraine yang terjejas. Amerika Syarikat juga akan berada dalam bahaya. Rusia mahu menyerang Amerika Syarikat. Kini ia terlalu lemah untuk berbuat demikian, tetapi jika dibenarkan menewaskan Ukraine, Amerika Syarikat akan menjadi sasaran seterusnya. Jadi, ia adalah dalam kepentingan kita semua, termasuk Amerika Syarikat, untuk menangani Rusia sekali dan untuk semua.

: Apabila anda bercakap dengan politikus Amerika, adakah mereka berkongsi kebimbangan anda?

Walesa: Mereka tidak sepenuhnya memahami bahaya yang dihadapi mereka.

: Kita akan menghadapi pilihan raya di sini, implikasinya akan melepasi Amerika Syarikat. Adakah anda bimbang tentang pilihan raya presiden kami?

Walesa: Saya bimbang. Kita tidak sedar bahawa kita hidup pada zaman di mana zaman sedang berubah. Penyelesaian lama tidak sesuai dengan isu-isu semasa. Kita mendapati diri kita pada zaman perbincangan dunia dan bagaimana rupa dunia seharusnya. Kita memerlukan negara-negara yang bersedia memimpin, mengambil alih dan membantu mencipta penyelesaian. Tetapi sebaliknya, kita sentiasa terlewat dengan penyelesaian.

Wawancara ini telah disunting untuk panjang dan kefahaman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.