Pesaing presiden Indonesia akan cabar keputusan pilihan raya atas tuduhan penipuan

(SeaPRwire) –   Kumpulan calon presiden Indonesia yang kelihatan kalah dalam pilihan raya bulan lepas berkata pada Khamis mereka merancang untuk mencabar keputusan rasmi di Mahkamah Perlembagaan dengan dakwaan penipuan meluas.

Rakyat Indonesia mengundi pada 14 Februari untuk pengganti Presiden Joko Widodo yang popular, yang sedang berkhidmat penggal keduanya yang terakhir. Pilihan raya ini adalah pertandingan tiga penjuru antara Menteri Pertahanan semasa Prabowo Subianto dan dua bekas gabenor wilayah, Anies Baswedan dan Ganjar Pranowo.

Subianto adalah bekas jeneral yang berkaitan dengan pelanggaran hak asasi manusia masa lalu yang mendapat sokongan tidak langsung presiden semasa kerana anak lelaki Widodo adalah naib presiden Subianto. Subianto mendakwa kemenangan pada hari undi selepas pengiraan tidak rasmi menunjukkan bahawa beliau menang dalam pungutan suara dengan hampir 60%.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah mengira secara rasmi lebih 78% undian sehingga Khamis, dengan Subianto mendapat 58.82%, Baswedan 24.50% dan Pranowo 16.68%. Baswedan dan Pranowo enggan mengakui kalah dan mendakwa penipuan dalam pilihan raya.

Proses pengiraan undian rasmi, yang panjang dan memerlukan banyak tenaga, mungkin mengambil masa sehingga 35 hari untuk diselesaikan – tempoh maksimum yang diaturkan oleh Undang-Undang Pilihan Raya – dan suruhanjaya dijangka mengumumkan pemenang rasmi pada 20 Mac.

“Saya kini sedang menyediakan petisyen untuk pergi ke Mahkamah Perlembagaan,” kata Todung Mulya Lubis, peguam terkenal yang mewakili Pranowo dan naib presidennya Mohammad Mahfud. “Itulah satu-satunya laluan undang-undang yang kami ada untuk menyelesaikan pertikaian pilihan raya, dan untuk itu kami memerlukan banyak saksi dan pakar untuk memberi keterangan.”

Lubis berkata bahawa ketidakadilan pilihan raya berlaku sebelum, semasa dan selepas undian, tetapi menyatakan pasukannya mengalami kesukaran mendapatkan saksi untuk memberi keterangan di mahkamah, dengan alasan mereka diancam oleh pihak berkuasa. Beliau mengakui bahawa mencabar keputusan pilihan raya dengan jurang kemenangan yang begitu besar akan sukar.

“Tidak ada cara anda boleh membuktikan itu, jadi kami akan berhujah bahawa apabila kita bercakap tentang pertikaian pilihan raya, kita tidak hanya bercakap tentang hasil pilihan raya, tetapi kita juga bercakap tentang proses pilihan raya, sebelum pilihan raya,” kata Lubis kepada wartawan asing dalam sidang akhbar pada Khamis.

Beliau berkata ketidakadilan juga berlaku terhadap anak lelaki Widodo, Gibran Rakabuming Raka. Mahkamah Perlembagaan membuat pengecualian kepada keperluan umur minimum 40 untuk calon supaya Raka, yang berusia 37 tahun, boleh bertanding.

Ketua hakim semasa adalah adik ipar Widodo, dan beliau telah diketepikan oleh panel etika kerana gagal menarik diri dan kerana membuat perubahan terakhir minit kepada keperluan calon pilihan raya.

Pasukan kempen Baswedan dan naib presidennya Muhaimin Iskandar berkata mereka akan mengemukakan kes-kes dengan Mahkamah Perlembagaan apabila ia membuka tempoh pendaftarannya selama tiga hari untuk pertikaian pilihan raya sehari selepas pemenang diumumkan.

“Terdapat tanda-tanda kuat bahawa pelanggaran berlaku secara teratur, sistematik dan meluas dalam pilihan raya presiden,” kata Hamdan Zoelva, bekas ketua hakim Mahkamah Perlembagaan yang menjadi sebahagian daripada pasukan Baswedan.

Baswedan berkata pasukannya mahu memastikan ketidakadilan “tidak diperiksa”.

Subianto enggan menerima keputusan pilihan raya presiden 2019, yang menentangnya dengan Widodo, menyebabkan keganasan yang mengorbankan tujuh nyawa di Jakarta. Dalam dua pilihan raya terdahulu, Mahkamah Perlembagaan telah menolak permohonan Subianto untuk membatalkan kemenangan Widodo dan menolak dakwaannya mengenai penipuan meluas sebagai tidak berasas.

“Ini cabaran untuk Mahkamah Perlembagaan kerana kami mengharapkan ia menjadi penjaga perlembagaan,” kata Lubis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.