Perunding menekan untuk memanjangkan gencatan senjata Israel-Hamas untuk kali kedua sebagai pembebasan tebusan terakhir menjelang

(SeaPRwire) –   Penasihat sedang mendesak Israel dan Hamas untuk memperpanjang gencatan senjata mereka untuk kali kedua pada hari Rabu ini ketika persetujuan jeda operasi memasuki hari keenam dan terakhir.

Israel dan Hamas sejauh ini telah sepakat untuk satu pertukaran tawanan lagi setelah memperpanjang gencatan senjata selama dua hari di luar tarikh akhir asalnya pada Senin. Pemimpin Israel telah bersumpah untuk menghancurkan Hamas di Gaza, tetapi belum jelas kapan kampanye itu akan dimulai kembali.

“Sejauh mana kedua belah pihak bersedia untuk menukar tawanan dan narapidana demi jeda akan segera diuji, tetapi tekanan dan insentif untuk keduanya untuk tetap dengan itu saat ini lebih kuat daripada insentif untuk kembali ke perang,” tulis Martin Indyk, mantan Duta Besar AS untuk Israel, di X.

Direktur CIA William Burns dan kepala Mossad David Barnea mengadakan pembicaraan dengan pejabat Qatar mengenai perpanjangan gencatan senjata sepanjang hari Selasa juga. juga diharapkan akan mendorong gencatan senjata lebih lama ketika dia mengunjungi Israel dan Tepi Barat minggu ini.

Pada Rabu, 60 wanita dan anak-anak Israel dan 21 orang kewarganegaraan lainnya. Dipercaya ada 159 tawanan masih dalam tahanan Hamas atau kelompok teroris lain.

Sebagai balasannya, 180 orang Palestina yang ditahan di penjara Israel telah dibebaskan.

Pasukan Pertahanan Israel terus mengatakan bahwa pertempuran akan dimulai kembali setelah berakhirnya “jeda operasi sementara.”

“Pesan harian kepada penduduk Gaza setelah perpanjangan jeda operasi sementara: Jangan mencoba berpindah ke utara Gaza, yang dianggap sebagai zona perang. Anda hanya dapat berpindah ke selatan Wadi Gaza melalui Jalan Salah al-Din.” tulis IDF di X. “Dilarang mendekati dalam jarak satu kilometer dari perbatasan. Larangan masuk ke laut. Untuk keselamatan Anda, patuhi instruksi ini.”

Israel dan Hamas telah bertukar daftar tawanan dan narapidana yang akan dibebaskan pada Rabu, tetapi kedua belah pihak belum menyatakan seberapa besar kelompok-kelompok itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.