Perunding membincangkan terma untuk perjanjian global bagi mengakhiri pencemaran plastik di Kanada

(SeaPRwire) –   Untuk kali pertama, para negosiator dari kebanyakan negara-negara di dunia sedang membincangkan teks apa yang seharusnya menjadi perjanjian global untuk mengakhiri pencemaran plastik di Kanada.

Wakil-wakil dan pemerhati di Jawatankuasa Negosiasi Antarpemerintah tentang Pencemaran Plastik menyifatkannya sebagai tanda yang menggalakkan bahawa perbualan telah beralih dari idea ke bahasa perjanjian pada pertemuan keempat daripada lima pertemuan yang dijadualkan untuk masalah plastik ini.

Yang paling kontroversial ialah idea untuk menghadkan berapa banyak plastik yang dihasilkan secara global. Kini, ia masih terkandung dalam teks walaupun mendapat bantahan kuat daripada negara-negara dan syarikat pengeluar plastik serta eksporter minyak dan gas. Kebanyakan plastik dihasilkan daripada minyak dan bahan kimia.

Sesi Ottawa dijadualkan pada malam Isnin atau awal Selasa. Pada malam Isnin boleh berlaku perbincangan yang tajam mengenai sama ada soalan pengeluaran plastik ini perlu difokuskan oleh kumpulan kerja sebelum pertemuan akhir.

“Kami mahu melihat perjanjian ini diselesaikan,” kata Stewart Harris, jurucakap industri dengan Majlis Antarabangsa untuk Persatuan Kimia. “Kami mahu bekerjasama dengan kerajaan untuk melaksanakannya. Sektor swasta mempunyai peranan untuk dimainkan.”

Puluhan dari Gabungan Ahli Sains untuk Perjanjian Plastik Berkesan datang ke persidangan itu untuk memberikan bukti saintifik mengenai pencemaran plastik kepada para negosiator, sebahagian daripadanya mereka kata, untuk menafikan maklumat palsu.

“Saya mendengar semalam tiada data mengenai mikroplastik, yang secara nyata salah: 21,000 penerbitan mengenai mikro dan nanoplastik telah diterbitkan,” kata Bethanie Carney Almroth, profesor ekotoksikologi di Universiti Gothenburg, Sweden yang memimpin gabungan itu bersama-sama. “Ia seperti Whac-A-Mole.”

Beliau berkata para saintis sedang diganggu dan diancam oleh lobi dan beliau melaporkan kepada PBB bahawa seorang lobi berteriak di mukanya dalam satu mesyuarat.

Walaupun perbezaan mereka, negara-negara yang diwakili berkongsi visi bersama untuk terus maju dalam proses perjanjian ini, kata Walter Schuldt, ketua negosiator Ecuador.

“Kerana pada akhirnya, kita sedang bercakap tentang kemandirian masa depan kehidupan, bukan sahaja kehidupan manusia tetapi pelbagai jenis kehidupan di planet ini,” katanya dalam temubual.

Beliau berkata beliau bangga menyertai, untuk memberikan sumbangannya “butiran pasir” kepada tindakan global untuk menangani masalah pencemaran alam sekitar ini.

Para negosiator bertujuan menyempurnakan perjanjian menjelang akhir 2024. Topik-topik yang dirujuk kepada kumpulan pakar malam ini akan maju ke pusingan perbualan akhir pada musim gugur di Korea Selatan.

Tanpa kerja persiapan ini antara persidangan, akan sukar untuk menyempurnakan rundingan tahun ini. Beberapa negara berkata malam Ahad mereka komited bekerja di antara persidangan.

Perbualan perjanjian bermula di Uruguay pada Disember 2022 selepas Rwanda dan Peru mencadangkan resolusi yang melancarkan proses itu pada Mac 2022.

Kemajuan agak perlahan semasa perbualan di Paris pada Mei 2023 dan di Nairobi pada November ketika negara-negara berdebat mengenai peraturan proses itu.

Ketika beribu-ribu negosiator dan pemerhati tiba di Ottawa, Luis Vayas Valdivieso, pengerusi jawatankuasa dari Ecuador, mengingatkan mereka tujuan, meminta mereka berazam.

“Dunia bergantung kepada kita untuk menyampaikan perjanjian baru yang akan mencetuskan dan memberi panduan tindakan, dan kerjasama antarabangsa yang diperlukan untuk mencapai masa depan bebas daripada pencemaran plastik,” katanya. “Janganlah kita gagal mereka.”

Para wakil telah membincangkan bukan sahaja skop perjanjian itu, tetapi bahan kimia yang membimbangkan, plastik yang meragukan dan dapat dielakkan, reka bentuk produk, dan pelaksanaan dan pembiayaan.

Wakil-wakil juga menyederhanakan koleksi yang tidak teratur daripada pilihan yang muncul daripada persidangan terakhir.

Ramai yang bepergian ke Ottawa dari komuniti yang terjejas oleh pengeluaran dan pencemaran plastik. Penduduk Louisiana dan Texas yang tinggal berhampiran loji petrokimia dan kilang penapisan mengedarkan kad pos yang bertujuan kepada Jabatan Negara AS dengan kata-kata, “Wish you were here.”

Mereka bepergian bersama-sama sebagai kumpulan dari gerakan Bebaskan Diri Daripada Plastik, dan meminta para negosiator melawat negeri mereka untuk mengalami udara dan air secara langsung.

“Ini masih pilihan terbaik kami untuk melihat perubahan di komuniti kami. Mereka begitu terjebak oleh syarikat-syarikat. Saya tidak boleh pergi ke kerajaan parish,” kata Jo Banner, dari Parish St. John the Baptist di Louisiana. “Ia terasa inilah satu-satunya peluang dan harapan saya untuk membantu komuniti saya pulih daripada ini, untuk sembuh.”

Ahli-ahli Caucus Orang Asli mengadakan sidang akhbar Sabtu untuk menyatakan mikroplastik sedang mencemar bekalan makanan mereka dan pencemaran itu membahayakan komuniti dan cara hidup mereka yang dijamin kekal selama-lamanya. Mereka merasakan suara mereka tidak didengari.

“Kami mempunyai taruhan lebih besar. Inilah tanah leluhur kami yang tercemar dengan plastik,” kata Juressa Lee, dari New Zealand, selepas acara itu. “Kami pemegang hak, bukan stakeholder. Kami sepatutnya mempunyai lebih banyak ruang untuk bercakap dan membuat keputusan daripada orang yang menyebabkan masalah ini.”

“Caranya orang asli boleh memimpin jalan,” kata Lee. “Apa yang kita lakukan sekarang jelas tidak berfungsi.”

Vi Waghiyi bepergian dari Alaska untuk mewakili orang asli Artik. Beliau mengingatkan pembuat keputusan bahawa perjanjian ini mesti melindungi manusia daripada pencemaran plastik untuk generasi akan datang.

Beliau berkata, “Kami datang di sini untuk menjadi perasaan nurani, untuk memastikan mereka membuat keputusan yang betul untuk semua orang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.