Peru menahan lelaki Iran dituduh rancang serangan terhadap rakyat Israel

(SeaPRwire) –   LIMA, Peru (AP) — Polis di pada Jumaat mengumumkan penangkapan seorang warganegara yang didakwa sebagai ahli Pasukan Quds Iran dan didakwa merancang untuk membunuh warganegara Israel di negara Amerika Selatan itu.

Jeneral Óscar Arriola, ketua polis Peru, berkata dalam sidang akhbar bahawa Majid Azizi, 56, ditangkap di Lima Khamis bersama dua warganegara Peru.

Arriola berkata pihak berkuasa telah menghalang serangan terhadap warganegara Israel itu. Beliau tidak mengenal pasti sasaran yang dimaksudkan untuk sebab-sebab keselamatan.

Polis masih mencari seorang warganegara Peru ketiga yang dipercayai bertanggungjawab membunuh lelaki Israel itu, katanya.

Arriola berkata Azizi memasuki Lima pada 3 Mac, dan mereka diberitahu tentangnya oleh pejabat perisikan asing.

The Associated Press tidak dapat mengesahkan secara bebas sama ada Azizi adalah ahli Pasukan Quds. pihak berkuasa Iran belum memberi komen.

Pasukan Quds adalah sayap elit Pengawal Revolusi Iran, dan menyelia operasi luar negara.

Ini kali pertama pihak berkuasa Peru mengumumkan penangkapan ahli didakwa Pasukan itu.

Arriola berkata Azizi ditangkap selepas mengeluarkan wang tunai dari ATM dan, bersama dua warganegara Peru yang ditangkap, akan kekal di penjara selama 15 hari awal atas tuduhan keganasan.

Jeneral itu berkata lelaki itu bercadang untuk kembali ke Iran pada hari yang sama beliau ditangkap.

Azizi berkahwin dengan wanita Peru, tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.