Peru isytihar keadaan kesihatan awam di kebanyakan wilayahnya kerana kes demam denggi meningkat

(SeaPRwire) –   Peru mengisytiharkan darurat kesihatan di kebanyakan wilayahnya pada Isnin disebabkan oleh peningkatan bilangan kes demam denggi yang berlaku pada masa suhu yang lebih tinggi daripada biasa disebabkan oleh corak cuaca El Niño.

Menurut kementerian kesihatan negara itu, bilangan kes demam denggi yang didaftarkan semasa tujuh minggu pertama tahun ini adalah dua kali lebih tinggi daripada tempoh yang sama pada 2023 – dengan lebih daripada 31,000 kes direkodkan.

“Ini adalah masalah yang serius,” kata menteri kesihatan Cesar Vásquez minggu lepas, sebelum darurat diisytiharkan. “Dan ia sedang menjadi tidak terkawal.”

Darurat kesihatan akan membolehkan kerajaan untuk memindahkan dana lebih cepat kepada wilayah yang terjejas dan juga memindahkan doktor dan jururawat. Ia akan meliputi 20 daripada 24 wilayah Peru, termasuk rantau yang mengelilingi ibu negara Lima.

Wabak demam denggi tahun lepas telah meletakkan sistem kesihatan awam Peru di bawah tekanan kerana beribu-ribu orang mencari rawatan di bilik kecemasan hospital.

Penyakit ini disebarkan oleh Aedys Egypti, nyamuk yang membiak dalam keadaan panas dan lembap.

Walaupun kebanyakan kes demam denggi menunjukkan gejala ringan, penyakit ini boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk, demam dan sakit otot.

Tahun lepas, wabak demam denggi di Peru telah mengorbankan 18 nyawa, manakala dalam dua bulan pertama tahun ini 32 warga Peru telah meninggal dunia akibat virus itu.

Pada Disember, Kementerian Kesihatan Peru menyatakan bahawa wabak demam denggi 2023 negara itu berkaitan dengan hujan dan suhu panas yang membantu populasi nyamuk untuk berkembang biak, terutamanya di bahagian utara negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.