Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menamatkan misi pengamanan di Mali selepas satu dasawarsa

(SeaPRwire) –   Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menamatkan misi pengamanannya selama 10 tahun di Mali pada Isnin berikutan permintaan kerajaan bahawa pasukan itu tidak mencukupi untuk menangani peningkatan keganasan ekstremisme di negara Afrika Barat itu.

“Kawasan Mali yang luas dan sukar,” komander pasukan 13,000 orang itu, Mejar Jeneral Mamadou Gaye, memberitahu upacara penutupan di Bamako, ibu negara itu.

Usaha PBB di Mali merupakan misi pengamanan paling maut di dunia, dengan lebih daripada 300 anggota terbunuh.

Mali yang terkurung darat telah berjuang untuk mengawal pemberontakan ekstrimisme Islam sejak 2012. Pemberontak ekstrimis telah dipaksa dari kuasa di bandar-bandar utara tahun berikutnya dengan bantuan . Tetapi pemberontak berkumpul semula di gurun dan mula melancarkan serangan ke atas tentera Mali dan sekutunya — yang kemudian termasuk pasukan PBB.

Pada Jun, bagaimanapun, meminta misi PBB untuk meninggalkan, mendakwa bahawa “persepsi masa depan tidak kelihatan menjawab keperluan keselamatan” negara itu. Pasukan Perancis meninggalkan tahun lalu di bawah tekanan junta.

Gaye, komander misi PBB, menyatakan keyakinan terhadap pasukan keselamatan Mali untuk menyelesaikan krisis keselamatan.

“Ini merupakan misi yang sangat positif yang, apabila semua dikatakan dan dilakukan, telah memberi kita banyak kepuasan, walaupun kita ingin lakukan lebih dengan sumber terhad yang kami miliki,” katanya.

Tetapi ramai di Mali berkata pasukan pengamanan PBB tidak membawa kestabilan, terutamanya di utara di mana pemberontak berjuang untuk mengembangkan wilayah yang dikawal mereka.

Terdapat kebimbangan yang meningkat bahawa operasi pengamanan PBB semakin tidak disenangi di bahagian Afrika, di mana kebanyakan misi beroperasi. Pada September, Congo meminta penarikan misi PBB yang cuba mengawal keganasan di timur negara itu.

Minggu lepas, pegawai pengamanan tertinggi PBB mempertahankan misi-misi organisasi di seluruh dunia tetapi mencatatkan dana terhad untuk membiayai operasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.