Pertempuran bermula semula antara puak Palestin di kem pelarian Palestin terbesar Lubnan

Pertempuran bermula semula di kem pelarian Palestin terbesar di Lubnan pada waktu malam, dengan tembakan senjata api yang kuat dan pengeboman mencederakan sekurang-kurangnya 20 orang dan mendorong penduduk kem dan kawasan sekitarnya melarikan diri pada hari Jumaat.

Sebelum ini, telah berlaku beberapa hari pertempuran jalanan di kem Ein el-Hilweh antara pergerakan Fatah Presiden Palestin Mahmoud Abbas dan kumpulan Islam selepas Fatah menuduh kumpulan Islam membunuh salah seorang jeneral tentera mereka pada 30 Julai. Pertempuran jalanan itu meninggalkan sekurang-kurangnya 13 orang terbunuh dan puluhan cedera, dan memaksa ratusan melarikan diri dari rumah mereka.

Gencatan senjata yang tidak menentu telah berkuat kuasa sejak 3 Ogos, tetapi pertempuran secara meluas dijangka akan bermula semula kerana kumpulan Islam tidak menyerahkan pembunuh Mohammad “Abu Ashraf” al-Armoushi, jeneral Fatah kepada badan kehakiman Lubnan seperti yang dituntut oleh jawatankuasa fraksi Palestin awal bulan ini.

Jawatankuasa fraksi Palestin di Ein el-Hilweh mengumumkan pada hari Selasa bahawa pasukan keselamatan bersama mereka akan melancarkan serbuan untuk mencari pembunuh yang dituduh.

Maher Shabaita, ketua Fatah di wilayah Sidon, memberitahu The Associated Press bahawa kumpulan Islam telah melancarkan serangan pada malam Khamis dalam percubaan untuk menghalang rancangan pasukan Palestin membersihkan militan daripada sekolah-sekolah yang mereka duduki di kem itu.

Menjelang lewat pagi Jumaat, pertempuran sekurang-kurangnya buat sementara reda.

Agensi Berita Kebangsaan melaporkan 20 orang cedera, termasuk seorang lelaki tua, dan dihantar ke hospital pada waktu malam. Shabaita berkata yang cedera termasuk tiga sukarelawan pertahanan awam yang terkena tembakan ketika mereka sedang bekerja untuk memadamkan kebakaran.

Tiada laporan kematian serta-merta. Universiti Awam Lubnan mengumumkan ia akan menutup cawangannya di bandar Sidon, yang bersebelahan dengan kem itu, dan menangguhkan peperiksaan yang dijadualkan berikutan pertempuran itu.

Pegawai dengan agensi PBB untuk pelarian Palestin, UNRWA, tidak dapat memberi maklumat serta-merta mengenai bilangan mangsa atau yang dipindahkan.

UNRWA merayu minggu lepas untuk $15.5 juta untuk membaiki infrastruktur yang rosak dalam pusingan pertempuran terakhir di kem itu, menyediakan lokasi pendidikan alternatif untuk kanak-kanak yang sekolah mereka rosak atau diduduki oleh militan, dan memberi bantuan tunai kepada orang yang telah dipindahkan dari rumah mereka.