Persatuan Eropah menimbangkan rancangan kerajaan Poland untuk menangani kebimbangan berkenaan demokrasi

(SeaPRwire) –   Pegawai kanan pada Selasa memberi sambutan kepada rancangan kerajaan Poland yang baru untuk menangani kebimbangan mengenai penyimpangan demokrasi dan menyatakan harapan bahawa ia boleh mengakhiri tahun-tahun pertengkaran undang-undang.

Poland telah berselisih dengan cabang eksekutif EU sejak parti nasionalis strident Law and Justice berkuasa pada tahun 2015 dan melaksanakan pembaharuan kehakiman yang dikritik oleh pengkritik sebagai meletakkan kehakiman Poland di bawah kawalan politik.

Pada tahun 2017, Suruhanjaya Eropah melancarkan prosedur undang-undang Artikel 7 yang diancam, yang boleh menggantung Poland dari EU “untuk melindungi kedudukan undang-undang di Eropah.” Suruhanjaya juga menghalang aksesnya kepada bilion-bilion euro dalam dana EU atas kebimbangan kedudukan undang-undang.

Perkara berubah selepas kerajaan lebih sentris memenangi pilihan raya pada bulan Oktober, dan mengemukakan rancangan untuk menyelesaikan kebimbangan EU.

“Selepas enam tahun perbincangan, selepas enam tahun perdebatan di bawah Artikel 7, ini adalah langkah maju positif pertama yang mungkin akan menyaksikan penutupan prosedur di bawah Artikel 7,” Naib Presiden Suruhanjaya Eropah Vera Jourova memberitahu wartawan.

Ucapannya datang selepas Menteri Keadilan Poland Adam Bodnar, peguam hak asasi manusia dan undang-undang perlembagaan yang sangat dihormati, menyajikan “rancangan tindakan” kepada menteri hal ehwal Eropah yang berkumpul di Brussels yang menggariskan draf undang-undang bertujuan mengakhiri pertengkaran.

Bodnar menegaskan bahawa “tiada keperluan untuk meneruskan prosedur Artikel 7 terhadap Poland kerana kami sepenuhnya terlibat dalam memulihkan kedudukan undang-undang.” Jika ia menangani kebimbangan suruhanjaya, rancangan kerajaannya boleh membuka akses kepada bilion-bilion euro dalam dana EU yang dibekukan.

Menteri Luar Negeri Belgium Hadja Lahbib, yang negaranya kini memegang jawatan presiden berputar EU, berkata bahawa menteri sangat positif dalam tindak balas mereka.

“Apabila ada kehendak, ada jalan. Ia memerlukan perubahan politik akhirnya untuk mempunyai kehadiran di sini menteri keadilan Poland,” katanya, menyatakan bahawa menteri keadilan kerajaan terdahulu tidak pernah datang ke Brussels untuk menangani isu itu.

Tetapi Jourova memberi amaran bahawa “rancangan tindakan adalah langkah ke arah yang mungkin membawa kepada penutupan Artikel 7 tetapi terdapat banyak kerja yang perlu dilakukan.”

Apabila ditanya bila proses Artikel 7 mungkin ditutup, Jourova berkata ia akan bergantung kepada butiran rancangan, bagaimana dan bila mereka dilaksanakan, dan tindak balas negara ahli lain.

“Saya bermimpi: bahawa ia masih semasa penggal jawatan saya,” katanya. Penggal jawatan suruhanjaya adalah pada 31 Oktober, berikutan pilihan raya EU-luas pada Jun. Presiden Suruhanjaya Ursula von der Leyen, yang berkempen untuk penggal kedua jawatan, akan bepergian ke Warsaw pada Jumaat.

Walau bagaimanapun, Jourova juga menekankan bahawa sebahagian daripada cadangan dalam rancangan Poland tidak boleh menjadi undang-undang tanpa kelulusan Presiden Andrzej Duda, yang merupakan sekutu setia parti konservatif Law and Justice. Tempoh jawatannya berjalan sehingga 2025.

Komisioner Keadilan EU Didier Reynders memberi amaran bahawa ia tidak akan cukup untuk menarik balik yang terdahulu kecuali dilakukan secara demokratik.

Reynders memberitahu wartawan bahawa suruhanjaya dan kerajaan “perlu pastikan bahawa kami memulihkan kedudukan undang-undang di Poland, selepas berpuluh-puluh tahun pelanggaran kedudukan undang-undang, tetapi dengan sepenuhnya menghormati kedudukan undang-undang. Jadi kami mempunyai banyak kerja untuk dilakukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.