Perlembagaan semula Togo ditentang rakyat, menimbulkan kebimbangan diktator

(SeaPRwire) –   Ahli-ahli aktivis dan pembangkang di negara Togo menyeru pada Rabu untuk protes bagi menghentikan presiden negara itu daripada menandatangani perlembagaan baru yang akan membatalkan pilihan raya presiden masa depan dan boleh memanjangkan pemerintahannya selama dekad sehingga 2031.

Perlembagaan itu, yang diluluskan oleh ahli-ahli parlimen negara awal minggu ini tetapi kini menanti kelulusan akhir Presiden Faure Gnassingbe, memberi kuasa kepada parlimen untuk memilih presiden, menghapuskan pilihan raya terus. Ini menjadikan kemungkinan Gnassingbe akan dipilih semula apabila mandatnya tamat pada 2025.

Walau bagaimanapun, beberapa pakar undang-undang menyatakan bahawa perlembagaan sebenarnya mengehadkan kuasa presiden masa depan kerana ia memperkenalkan had satu penggal dan menyerahkan kuasa yang lebih besar kepada seorang yang serupa dengan perdana menteri.

Perlembagaan itu juga memanjangkan daripada lima ke enam tahun tetapi hampir 20 tahun yang Gnassingbe telah berkhidmat dalam pejabat, selepas mengambil alih daripada bapanya, tidak akan diambil kira terhadap jumlah itu.

Pembangkang dan rohaniwan menyatakan undang-undang itu adalah usaha oleh Gnassingbe untuk memanjangkan pemerintahannya, dan telah berjanji untuk menghentikannya daripada menjadi undang-undang dengan memanggil rakyat untuk bangun dan memberontak.

“Kami tahu bahawa perjuangan akan lama dan sukar, tetapi bersama-sama dengan rakyat Togo, kami akan berbuat segala-galanya untuk mencegah rampasan kuasa perlembagaan ini,” kata Eric Dupuy, jurucakap untuk parti pembangkang National Alliance for Change.

“Kami menyeru penduduk untuk menolak ini, untuk menentangnya secara meluas,” tambahnya.

Sebuah kumpulan yang mewakili Bishops Togo menyatakan mandat parlimen telah tamat pada Disember sebelum pilihan raya parlimen negara April dan ahli-ahli parlimen tidak mempunyai hak untuk mengadopsi perlembagaan baru.

Bishops mendesak Gnassingbe untuk menangguhkan menandatangani perlembagaan baru dan sebaliknya terlibat dalam dialog politik yang terbuka selepas pilihan raya bulan depan.

“Dewan tidak mempunyai kuasa untuk mengkaji semula perlembagaan,” kata Zeus Ajavon, seorang pensyarah undang-undang perlembagaan di Universiti Lome. “Kuasa untuk mengkaji semula perlembagaan diberikan kepadanya semasa tempoh jawatannya.”

Ajavon juga mendakwa bahawa referendum perlu bagi negara itu mengadopsi perlembagaan baru.

Togo, sebuah negara kira-kira 8 juta orang, telah diperintah oleh keluarga yang sama selama 57 tahun, pada mulanya oleh Eyadema Gnassingbe dan kemudiannya oleh anaknya. Faure Gnassingbe telah berada dalam pejabat sejak 2005 selepas memenangi pilihan raya yang pembangkang digambarkan sebagai palsu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.