Perlawanan Burma menyatakan rancangan untuk peralihan kuasa yang aman dari junta tentera

(SeaPRwire) –   Kumpulan perlawanan utama Burma dan kumpulan bersenjata etnik bersekutu pada Rabu keluarkan laluan politik untuk menamatkan pemerintahan tentera dan membolehkan peralihan kuasa secara aman, dengan berkata mereka terbuka untuk rundingan damai dengan tentera jika menerima syarat mereka.

Kenyataan bersama dikeluarkan sehari sebelum ulang tahun ketiga tentera merampas kuasa dari kerajaan terpilih Aung San Suu Kyi, dan pada hari yang sama kerajaan memanjangkan darurat enam bulan lagi. Perintah darurat memberi kuasa tentera mengambil alih semua fungsi kerajaan.

Kenyataan bersama, dimuat naik di media sosial, adalah yang paling jelas mengenai matlamat pergerakan perlawanan jika berjaya dalam perang saudara.

Kerajaan tentera tidak memberi sebarang tindak balas segera.

Krisis politik Burma timbul apabila tentera merampas kuasa dan menggunakan kekerasan untuk menindas bantahan aman meluas, memicu perlawanan bersenjata di seluruh negara yang tentera tidak dapat kawal.

Kenyataan baharu ini dari Kerajaan Perpaduan Kebangsaan, atau NUG, yang ditubuhkan oleh ahli-ahli parlimen terpilih yang dilarang mengambil kerusi mereka. Ia mendakwa sebagai kerajaan sah Burma. Penandatangan lain ialah Barisan Kebangsaan Chin, Parti Kebangkitan Kebangsaan Karenni dan Kesatuan Kebangsaan Karen, semuanya bertempur secara aktif menentang kerajaan tentera.

Objektif bersama kenyataan itu termasuk menamatkan keterlibatan tentera dalam politik, meletakkan semua angkatan bersenjata di bawah pemerintahan kerajaan awam terpilih, memperkenalkan perlembagaan baharu yang menggabungkan persekutuan dan nilai-nilai demokratik, menubuhkan persekutuan demokratik persekutuan baharu dan menubuhkan sistem keadilan peralihan.

Membentuk persekutuan persekutuan telah lama menjadi matlamat kumpulan minoriti etnik yang ingin lebih autonomi di kawasan di mana mereka dominan.

Kenyataan itu memanggil dialog dengan kepimpinan tentera, tetapi hanya selepas menunjukkan penerimaan tanpa syarat terhadap rancangan mereka untuk menamatkan pemerintahan tentera dan peralihan kuasa secara aman.

Kerajaan tentera sering menggambarkan NUG sebagai pertubuhan pengganas, mengisytiharkan ia dan kumpulan perlawanan lain haram, membuat hubungan dengan mereka haram dan menggalakkan pihak ketiga yang cuba mempromosikan keamanan daripada bertemu dengan kumpulan sedemikian.

Dokumen itu lebih bertujuan untuk memberi jaminan kepada pihak ketiga mengenai niat perlawanan berbanding menawarkan rundingan, kata Tin Tun Naing, menteri perancangan, kewangan dan pelaburan NUG kepada .

Serangan terkini oleh kumpulan bersenjata etnik berasingan menamakan diri sebagai Aliansi Tiga Saudara merampas kawalan bahagian strategik timur laut Burma, mendedahkan kelemahan tentera dan memicu serangan perlawanan di bahagian lain negara.

Bahkan sebelum kekalahan medan tempur terkini, kerajaan tentera mengakui ketidakstabilan menghalang kawalan mereka ke atas banyak kawasan wilayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.