Perkhidmatan keselamatan Sweden mengatakan 4 orang ditahan atas syak wasangka menyediakan ‘kesalahan keganasan’

(SeaPRwire) –   JABATAN Keselamatan Sweden mengatakan pada Khamis bahawa mereka telah menangkap empat orang atas syak wasangka sedang menyediakan “kesalahan keganasan” dengan kaitan keganasan Islam dan jenayah terancang.

Jabatan itu tidak menyatakan di mana atau bila serangan yang dirancang itu sepatutnya berlaku, tetapi dalam kenyataan ringkasnya ia menambah bahawa ia “telah bekerja pada kes itu selama tempoh yang lama.”

Beberapa rumah diserbu dalam operasi itu yang melibatkan “keganasan Islam ekstremisme ganas” dengan “kaitan dengan jenayah terancang serius,” menurut kenyataan itu.

media melaporkan berlaku operasi polis besar-besaran di Tyreso, selatan Stockholm, dan penyiar awam SVT mengatakan berlaku “letupan kuat” di dewan kelab tetapi tidak jelas apa yang menyebabkan letupan itu.

Pada Ogos, jabatan keselamatan, dikenali sebagai SAPO, meningkatkan amaran keganasan ke tahap kedua tertinggi berikutan penghinaan agama terbuka terhadap kitab suci.

Keadaan keselamatan telah merosot dalam bulan-bulan kebelakangan ini berikutan pembakaran Al-Quran di negara itu dan protes di dunia Islam, kedua-duanya telah memberi kesan negatif kepada imej negara Nordik.

Pembakaran dan penghinaan buku-buku agama di , dan kempen disinformasi yang berterusan di media sosial dan tempat lain, telah memberi kesan negatif kepada profil Sweden.

Imej itu telah berubah “daripada negara yang toleran kepada negara yang bermusuhan terhadap Islam dan Muslim, di mana serangan ke atas Muslim dibenarkan oleh negara dan di mana kanak-kanak Muslim boleh diambil oleh perkhidmatan sosial,” menurut agensi itu tahun lepas.

Penghinaan itu dilakukan di bawah kebebasan bersuara. Sweden tidak mempunyai undang-undang khusus yang melarang pembakaran atau penghinaan Al-Quran atau kitab suci lain. Seperti kebanyakan negara Barat, ia tidak mempunyai undang-undang fitnah; undang-undang Sweden ditinggalkan pada tahun 1970-an.

Penangkapan itu berlaku pada hari yang sama Sweden menjadi ahli ke-32 NATO, menamatkan neutraliti selepas Perang Dunia Kedua.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.