Perjanjian perlindungan Albania dan Itali menimbulkan kebimbangan hak asasi manusia daripada sesetengah pihak, tetapi EU melihat model yang mungkin untuk masa depan

(SeaPRwire) –   Albania telah bersetuju untuk menjadi tuan rumah kepada dua pusat yang akan sepenuhnya dikendalikan oleh Itali, di bawah perjanjian yang membangkitkan kebimbangan banyak aktivis hak asasi manusia. Kesatuan Eropah, bagaimanapun, melihat persetujuan ini sebagai contoh kemungkinan untuk masa depan.

Itali telah lama meminta bantuan lebih daripada rakan-rakan EU yang lain dalam menangani penghijrah yang tiba di pantainya dari Afrika Utara. Perdana Menteri Itali yang berhaluan kanan, Giorgia Meloni, berazam untuk menunjukkan tindakan sedangkan kedatangan meningkat 55% tahun ini, hampir ke 160,000 – walaupun masih jauh di bawah tahap yang dicapai semasa krisis 2015.

Pada Januari, dewan rendah parlimen Itali meluluskan perjanjian baru ini dengan bukan anggota EU Albania, diikuti sebulan kemudian oleh Senat.

Juga pada Januari, Mahkamah Perlembagaan Albania menolak cabaran undang-undang yang mungkin telah menghalang perjanjian itu. Parlimen Albania meluluskan perjanjian itu dengan 77 undi untuk sifar pada Khamis, sementara 63 ahli parlimen ditandakan tidak hadir kerana pembangkang enggan mengambil bahagian. Presiden juga akan mengeluarkan dekri sebagai langkah akhir kelulusan.

Berikut adalah pandangan tentang apa yang bermakna:

Di bawah perjanjian lima tahun yang diumumkan pada November, Albania akan menampung sehingga 36,000 penghijrah setahun kerana Rome mempercepatkan permintaan pemberian suaka mereka.

Mereka yang ditangkap di dalam perairan wilayah Itali, atau oleh kapal penyelamat yang dikendalikan oleh pertubuhan bukan kerajaan, akan terus mempunyai hak di bawah undang-undang antarabangsa dan EU untuk memohon suaka di Itali dan permintaan mereka diproses di sana.

Itali bersetuju mengambil semula sesiapa yang permintaan mereka ditolak, dan mereka kemungkinan akan dideportasi. Kanak-kanak dan wanita hamil tidak akan tercakup di bawah rancangan ini.

Salah satu pusat pemprosesan akan terletak di pelabuhan Shengjin, salah satu kawasan pantai utama di Laut Adriatik, kira-kira 46 batu selatan ibu negara Albania, Tirana.

Kemudahan kedua akan berada 12 batu ke utara di lapangan terbang tentera lama di Gjader. Itali akan menyumbang hampir $650 juta selama lima tahun untuk pembinaan dan operasi dua pusat di bawaw kekuasaan Itali. Sehingga 3,000 penghijrah boleh tinggal di dua kemudahan itu pada satu masa. Keselamatan luar akan disediakan oleh pengawal Albania.

Kemudahan-kemudahan dijangka beroperasi pada musim bunga.

Perjanjian ini boleh membantu meringankan kesesakan kronik di pusat pemprosesan permulaan suaka, di mana ratusan ribu penghijrah dipegang selepas pelayaran laut berisiko merentasi Laut Mediterranean dari Libya, Tunisia, Turki dan negara-negara lain.

Itali telah meminta lebih banyak bantuan daripada negara-negara EU yang lain.

Kebanyakan penghijrah tidak layak untuk suaka kerana meninggalkan tempat kerana kemiskinan, bukan kerana penindasan atau peperangan. Semasa menunggu keputusan muktamad mengenai permohonan suaka mereka, kebanyakan mereka bergerak ke Eropah Utara, berharap untuk mencari keluarga atau pekerjaan.

Apabila perjanjian itu diumumkan, Meloni berkata Albania “berlaku seolah-olah ia adalah salah satu” negara anggota EU. Albania “bukan sahaja kawan Itali, tetapi juga kawan Kesatuan Eropah,” katanya.

Ramai di Albania melihatnya sebagai balasan untuk hospitaliti Itali apabila beribu-ribu Albania melarikan diri daripada kemiskinan selepas jatuhnya komunisme pada 1991 mendapat perlindungan di Itali.

Albania, sebuah negara kecil di Balkan barat, tidak menjadi anggota EU tetapi sedang memohon keahlian, memulakan perbincangan dengan Brussels pada tahun lalu. Walaupun miskin, ia mempunyai sejarah menerima pelarian, termasuk ahli-ahli etnik Uyghur China, warga Afghanistan dan pembangkang dari Iran, serta mengambil sejuta etnik Albania dari Kosovo jiran semasa perang pada 1999.

Tetapi ahli pembangkang tengah kanan Albania menentang perjanjian atas alasan hak asasi manusia. Tiga puluh ahli parlimen pergi ke Mahkamah Perlembagaan dalam usaha gagal untuk menghalang pengesahan.

Pakar migrasi menyatakan perjanjian itu mengikuti trend membimbangkan negara-negara EU mencari di luar sempadan blok untuk menguruskan migrasi. Denmark telah melayangkan idea menghantar pemohon suaka untuk dipegang di negara-negara Afrika.

Komisioner Hak Asasi Manusia Majlis Eropah telah menyatakan pelbagai kebimbangan, termasuk sama ada penghijrah akan mempunyai akses ke bantuan undang-undang yang memadai.

Suruhanjaya Eropah, yang menyelia EU, membuka pintu untuk perjanjian itu, selama ia hanya diterapkan kepada penghijrah yang ditangkap di perairan antarabangsa.

Institut Dasar Migrasi Eropah menyatakan perjanjian itu gagal menjelaskan prosedur migrasi apa yang akan diikuti, meninggalkan soalan terbuka bagaimana proses sebenarnya akan berjalan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.