Perhimpunan Agung PBB bersidang buat hari kedua ketika pemimpin bincang perubahan iklim, ekonomi dan Ukraine

Hari kedua mesyuarat Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bermula di Bandar Raya New York pada hari Selasa, dengan pemimpin dari negara-negara di seluruh dunia bercakap tentang isu-isu mendesak, seperti perubahan iklim.

Berikut adalah beberapa perkara penting daripada pemimpin yang bercakap pada Hari Ke-2:

Wavel Ramkalawan, Presiden Republik Seychelles, berkata perubahan iklim kekal sebagai perjuangan mendaki bukit yang telah mengambil korban ke atas planet ini.

“Jika kita mahu membuat kemajuan dalam agenda pembangunan kita, kita tidak boleh lagi menyebut apa yang kita hadapi sebagai perubahan iklim,” katanya. “Pada titik di mana nyawa dan mata pencarian hilang dengan frekuensi yang menakutkan akibat bencana alam bermakna bahawa kita sedang mengalami krisis iklim. Menangani krisis iklim tidak lagi pilihan. Ia adalah keperluan segera.”

Paul Kagama, presiden Rwanda, berkata konflik dunia antara bangsa dan pelbagai kumpulan perlu diakhiri.

“Kita juga mesti menyejukkan konflik. Hari ini, tiada tanda konflik yang sedang berlangsung akan berakhir dalam waktu terdekat. Kita bahkan tidak melihat harapan daripada mereka yang paling berpengaruh, bahawa penghujungnya sudah dekat. Nyawa yang tidak bersalah dibiarkan menanggung beban ketidakstabilan ini, itu adalah ketidakadilan yang mendalam,” katanya. “Krisis migrasi adalah contoh kes.

“Setiap tahun, migran dan pelarian menjalani perjalanan berbahaya dalam mencari masa depan yang lebih baik. Rwanda kekal komited untuk bekerjasama dengan rakan-rakan, termasuk Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian bagi menyumbang kepada penyelesaian yang berkekalan,” tambahnya. “Keputusan ini dipandu oleh pengalaman kami dan mengetahui sendiri kesakitan kehilangan segalanya dan tidak mempunyai tempat untuk dipanggil rumah.”

Nikos Christodoulides, presiden negara itu, mengutuk pelanggaran keamanan dan perdamaian antarabangsa dan menyerang pemimpin Turki Recep Tayyip Erdogan.

“Bekerja ke arah perdamaian di Cyprus adalah keutamaan mutlak saya, dan saya mahu mengambil peluang ini untuk menghantar mesej peribadi kepada Presiden Erdogan. Tidak ada, dan tidak akan pernah ada, asas penyelesaian lain bagi persoalan Cyprus selain yang ditetapkan oleh resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.”

Presiden Hage Geingob bercakap tentang membina semula kepercayaan dan jurang kekayaan.

“Kita bertanggungjawab untuk mewujudkan persekitaran di mana kemakmuran dikongsi dan inklusif,” katanya.

Presiden Romania Klaus Iohannis bercakap tentang perang Rusia di Ukraine, dengan mengatakan bahawa “agresi” Moscow memerlukan lebih banyak perhatian terhadap Laut Hitam, jasad air penting di rantau itu.

“Romania adalah jiran langsung kepada perang agresi berterusan Rusia terhadap Ukraine, dan kami bertindak dengan segala tenaga kami untuk memberikan sumbangan yang kukuh kepada keselamatan dan kestabilan serantau dan antarabangsa,” katanya.

Zeljko Komšić, Pengerusi Presidensi Bosnia dan Herzegovina, menimbulkan kebimbangan tentang migrasi ekonomi dan ketegangan dengan jirannya.

“Adalah jelas sepenuhnya bahawa terdapat bentuk migrasi sedemikian di mana kumpulan besar orang cuba melarikan diri dari perang dan kengerian perang,” katanya. “Tetapi ada juga apa yang kita panggil migrasi ekonomi di mana migran diarahkan berdasarkan potensi dan keupayaan mereka.

Dia bercakap tentang apa yang disebutnya sebagai “negara agresor” yang mahu mengawal dan membahagikan negaranya.

“Dua jiran kami melalui komuniti etnik di Bosnia Herzegovina, yang mereka berusaha untuk tuntut setiap hak, walaupun 27 tahun selepas agresi yang mereka lakukan ke atas Bosnia dan Herzegovina, dengan cara ini membuat serangan ke atas kedaulatan negara kami, yang menjadikannya hampir mustahil untuk mempunyai apa-apa pembangunan demokratik Bosnia dan Herzegovina.”

Dalam ucapannya. Presiden Lithuania Gitanas Nausėda berkata Rusia telah membawa kembali “perang kolonial gaya lama” ke Eropah dan bahawa Moscow bersedia untuk membawanya lebih jauh lagi.

“Rusia kini memegang dunia sebagai tebusan, menyekat eksport bijian Ukraine, merampas wilayah Ukraine yang diduduki, dan memusnahkan infrastruktur pertanian tempatan,” kata Nausėda.

Presiden Ecuador Guillermo Lasso berkata negaranya telah membuat kemajuan besar dalam usaha kepelbagaian biologinya untuk beralih ke ekonomi edaran rendah karbon dan perlindungan Kepulauan Galapagos.

“Kerajaan saya telah dapat mengimbangi aspirasi alam sekitar dengan akal ekonomi yang baik,” kata Lasso.

Ecuador juga memberi tumpuan kepada peningkatan kualiti hidup warganya yang paling kurang bernasib baik, terutamanya kanak-kanak, katanya. Usaha ini termasuk mengurangkan kekurangan zat makanan dan menyediakan penjagaan perubatan yang lebih baik dan boleh diakses kepada ibu mengandung dan kanak-kanak.

Chandrikapersad Santokhi, Presiden Republik Suriname, berkata tidak banyak yang berubah untuk kebaikan sejak beliau membuat ucapan pertama kepada perhimpunan umum.

“Kita membuat janji yang tidak selalu ditepati,” katanya. “Kita menyatakan matlamat mulia tetapi penyampaian adalah lemah. Bisnes seperti biasa tidak boleh menjadi mantra kita.”

Dia menambah bahawa manusia bertanggungjawab atas kesusahan dunia dan mesti berbuat lebih baik.

Presiden Finland Sauli Niinisto menyeru pemimpin dunia untuk berdiri bersama Ukraine.

“Agresi Rusia adalah pelanggaran langsung Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang kita semua komited dengannya dengan menolong Ukraine,” katanya.

Presiden Zoran Milanovic membandingkan hubungan antara pembangunan mampan dengan keamanan dan perdamaian dalam dunia yang semakin mengecil.

“Pada pertengahan pelaksanaan agenda 2030, penilaian laporan kemajuan pembangunan mampan global menunjukkan bahawa usaha untuk mencapai sinergi itu setakat ini tidak mencukupi,” katanya.

Presiden Joao Lourenco, presiden Republik Angola, bercakap tentang pelaburan yang lebih besar ke dalam benua Afrika.

“Rakan antarabangsa Afrika mesti percaya dan melabur dalam pasaran kami kerana pastinya mereka akan mendapat pulangan yang memuaskan atas pelaburan mereka dalam sektor ekonomi kami yang berbeza,” katanya.

Presiden Latvia Edgars Rinkevics berkata negaranya akan menyokong Ukraine selama yang diperlukan. Beliau menyatakan bahawa bantuannya kepada Ukraine sudah melebihi 1.3% daripada KDNK Latvia.

“Rusia mesti memikul tanggungjawab undang-undang dan kewangan penuh atas agresinya,” katanya. “Kita mesti memastikan akauntabiliti penuh untuk semua jenayah yang dilakukan di Ukraine. Ini bermakna tanggungjawab Rusia sebagai negara untuk pelanggaran undang-undang antarabangsa.”

Korea Selatan bercakap tentang hubungan antara Rusia dan Korea Utara, dengan mengatakan jirannya di utara menimbulkan ancaman kepada Ukraine dan Korea Selatan.

“Jika DPRK memperoleh maklumat dan teknologi yang diperlukan untuk meningkatkan keupayaan WMDnya sebagai pertukaran untuk menyokong Rusia dengan senjata konvensional, urusan itu akan menjadi provokasi langsung yang mengancam keamanan dan keselamatan bukan sahaja Ukraine tetapi juga Republik Korea,” kata Presiden Yoon Suk Yeo.

Seperti banyak pemimpin, Emomali Rahmon, Presiden Republik Tajikistan, berkata perubahan iklim menimbulkan cabaran mendesak kepada umat manusia.

“Dunia tidak berada di landasan untuk memenuhi kebanyakan matlamat mampan,” katanya.

Rahmon berkata banyak negara membangun menanggung beban impak membahayakan perubahan iklim.

Presiden Xiomara Castro bercakap tentang rasuah negara sendiri yang bertujuan untuk membongkar perubahan struktur yang katanya pentadbirannya telah digubal.

“Para penyerang yang merompak negara hari ini bersubahat menentang kerajaan saya,” kata Castro. “Rakyat Honduras dalam aspirasi mulianya untuk keadilan telah memberi saya mandat kukuh untuk memerangi dan membongkar narcostate dan rasuah awam-swasta yang merampas dan memusnahkan institusi kami yang mengkotori kehendak rakyat.

Beliau menyatakan bahawa rasuah sistemik menyebabkan “terorisme negara” melalui skuad kematian.