Perdana Menteri UK ‘tegas’ dalam solidariti dengan Israel di tengah perang dengan Hamas: ‘Tindakan biadab’

Perdana Menteri United Kingdom Rishi Sunak menjanjikan sokongannya kepada Israel di tengah peperangan dengan Hamas dalam ucapannya di sebuah sinagog London pada hari Isnin.

Sunak bercakap di Finchley United Synagogue pada malam Isnin selepas Hamas menyerang Israel pada hujung minggu lalu, membunuh lebih 1,000 orang.

“Sebagai perdana menteri negara ini, saya tidak berbelah bahagi,” kata Sunak. “Orang yang menyokong Hamas bertanggungjawab sepenuhnya atas serangan yang mengerikan ini. Mereka bukan pengganas. Mereka bukan pejuang kebebasan. Mereka pengganas. Dan tindakan biadab mereka adalah tindakan jahat.”

“Untuk berdiri bersama anda dalam jam kesedihan ini ketika kita berkabung untuk mangsa serangan pengganas yang benar-benar keji,” katanya. “Untuk berdiri bersama anda dalam jam doa ini ketika kita memikirkan mereka yang ditawan dan rakan-rakan serta orang tersayang anda yang mencari perlindungan dalam tempat perlindungan bom atau mengambil risiko di barisan hadapan. Dan, mungkin, yang paling penting, saya mahu datang ke sini malam ini untuk berdiri bersama anda dalam solidariti pada waktu keperluan Israel.”

Berikutan serangan mengejut pada hari Sabtu, kabinet keselamatan Israel secara rasmi mengisytiharkan perang pada malam itu terhadap Hamas.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata Hamas “akan membayar harga yang belum pernah terjadi sebelum ini. … Perang ini akan mengambil masa. Ia akan sukar.”

Dianggarkan 1,600 orang terbunuh setakat ini, lebih 1,000 daripada mereka di Israel.

“Dalam beberapa hari kebelakangan ini, kita telah melihat tindakan kejam, yang mencerminkan keburukan umat manusia,” kata Sunak di sebuah sinagog yang penuh sesak. “Dan kedamaian mungkin kelihatan lebih jauh daripada sebelum ini dalam masa yang sangat lama.”

“Dan saya akan berdiri bersama anda, komuniti Yahudi British, bukan hanya hari ini, bukan hanya esok, tetapi selamanya.”

Kenyataan bersama oleh Sunak dan pemimpin Amerika Syarikat, Jerman, Perancis dan Itali yang dikeluarkan pada hari Isnin menyatakan negara-negara tersebut menyokong usaha Israel untuk mempertahankan diri.

“Kami menyatakan sokongan teguh dan bersatu kepada Negara Israel dan pengutukan kami yang tidak berbelah bahagi terhadap Hamas dan tindakan pengganasan yang mengerikan. Ini adalah kenyataan bersama kami. Kami nyatakan dengan jelas bahawa tindakan pengganas Hamas tidak ada justifikasi, tidak ada legitimasi, dan mesti dikecam secara universal,” kata kenyataan itu.

“Tidak pernah ada justifikasi untuk pengganasan. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, dunia telah menyaksikan dengan ngeri bagaimana pengganas Hamas membantai keluarga di rumah mereka, menyembelih lebih 200 orang muda yang menikmati festival muzik, dan menculik wanita tua, kanak-kanak, dan keluarga sepenuhnya, yang kini ditahan sebagai tebusan.”

Digital’s Stephen Sorace menyumbang kepada laporan ini.