Perdana Menteri UK Rishi Sunak menghadapi undi penting mengenai ‘undang-undang anti-pendatang haram paling keras pernah’

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Britain Rishi Sunak berusaha meyakinkan ahli parlimen yang enggan untuk menyokong dasar imigresen tandatangannya dalam undian Selasa, dengan kekalahan mungkin akan meninggalkan kuasanya tercabut dan kerajaannya goyah.

Dewan Rakyat akan mengundi sama ada untuk meluluskan secara prinsip undang-undang yang menurut Sunak akan menghidupkan semula rancangan untuk menghantar pemohon suaka ke Rwanda yang diputuskan tidak sah oleh Mahkamah Agung.

Biasanya undian itu akan menjadi perkara formal. Konservatif Sunak mempunyai majoriti yang besar, dan kali terakhir undang-undang kerajaan ditolak pada undian pertama Dewan Rakyat – dikenali sebagai bacaan kedua – adalah pada 1986.

Tetapi Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda (Suaka dan Imigresen) menghadapi tentangan daripada penguatkuasa kanan Konservatif, yang mengatakan ia tidak cukup untuk memastikan migran yang tiba di UK tanpa kebenaran boleh dideportasi.

Dengan parti pembangkang juga mengatakan mereka akan menentang rang undang-undang itu, ia akan mengambil kurang daripada 30 orang Konservatif untuk mengundi terhadap untuk membunuhnya.

Kerajaan begitu cemas tentang keputusan itu sehingga ia memerintahkan Menteri Iklim Graham Stuart untuk terbang balik dari puncak COP28 di Dubai, di mana perundingan berada dalam jam-jam terakhir, untuk undian itu. Beliau dijadualkan kembali ke Dubai selepas undian.

Sunak menjemput lebih daripada dua belas penguatkuasa parti untuk mesyuarat sarapan di 10 Downing St pada Selasa, cuba meyakinkan mereka melalui kopi dan salmon asap untuk menyokong rang undang-undang itu.

Di media sosial, Sunak mendesak ahli parlimen untuk menyokong “undang-undang anti-imigresen haram paling ketat”.

“Rang undang-undang ini akan membolehkan kita mengawal siapa yang datang ke negara ini – bukan kumpulan jenayah atau mahkamah asing,” tulisnya di X, dahulu dikenali sebagai Twitter. “Untuk menghentikan bot, kita perlu menyokong rang undang-undang ini.”

Jika rang undang-undang itu lulus undian Selasa, berminggu-minggu perdebatan dan lebih banyak undian di Parlimen berada di hadapan sebelum ia boleh menjadi undang-undang.

Dasar Rwanda adalah dasar mahal, sangat kontroversi yang sehingga kini, belum menghantar seorang pun ke negara Afrika Timur itu. Tetapi ia menjadi isu totemik bagi Sunak, penting untuk janjinya untuk “menghentikan bot” membawa migran tidak sah ke UK melalui Selat Inggeris dari Perancis. Lebih daripada 29,000 orang telah berbuat demikian tahun ini, turun dari 46,000 untuk keseluruhan 2022.

Sunak percaya melaksanakan janjinya akan membolehkan Konservatif untuk menutup jurang pendapat awam besar dengan Parti Buruh sebelum pilihan raya yang perlu diadakan dalam setahun.

Dasar itu sudah menelan kos kerajaan $300 juta dalam pembayaran kepada Rwanda, yang bersetuju pada 2022 untuk memproses dan menetapkan ratusan pemohon suaka setahun dari UK. Sunak percaya ia akan menghalang migran membuat perjalanan berbahaya dan memutuskan model perniagaan sindiket penyeludupan manusia.

Dasar itu menghadapi pelbagai cabaran undang-undang, dan bulan lepas, mahkamah tertinggi Britain mengisytiharkannya tidak sah, dengan mengatakan Rwanda bukan destinasi selamat bagi pelarian.

Sebagai tindak balas, Britain dan Rwanda menandatangani perjanjian menjanjikan untuk memperkukuh perlindungan bagi migran. Kerajaan Sunak mendakwa perjanjian itu membenarkannya meluluskan undang-undang mengisytiharkan Rwanda sebagai destinasi selamat, terlepas daripada keputusan Mahkamah Agung.

Undang-undang itu, jika diluluskan oleh Parlimen, akan membenarkan kerajaan “tidak menggunakan” bahagian-bahagian Akta UK apabila berkaitan dengan tuntutan suaka berkaitan Rwanda.

Ketua Parti Buruh Keir Starmer menamakan rang undang-undang itu “gimik”.

“Ia dibina di atas pasir. Ia tidak akan berfungsi,” katanya.

Rang undang-undang itu menghadapi kritikan daripada ahli parlimen Konservatif centrist yang bimbang ia menyingkirkan mahkamah, walaupun kumpulan pusat besar, Kumpulan Satu Negara, berkata Isnin bahawa ia akan menyokong rang undang-undang itu.

Tetapi ahli parlimen sayap kanan parti itu berfikir undang-undang itu terlalu ringan kerana ia meninggalkan beberapa laluan undang-undang bagi migran untuk menentang penghantaran, kedua-dua di mahkamah UK dan di Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah.

Kumpulan hak asasi manusia mengatakan ia tidak boleh dilaksanakan dan tidak beretika untuk menghantar pemohon suaka ke negara lebih 4,000 batu jauhnya, tanpa harapan untuk pernah kembali ke UK.

Sacha Deshmukh, ketua eksekutif Amnesty International UK, berkata “Rang Undang-Undang Rwanda akan menarik beberapa hak asasi manusia, tepat ketika mereka paling memerlukannya.”

“Kami mendesak semua Ahli Parlimen dengan kuat untuk mengambil pendirian terhadap serangan luar biasa ini terhadap konsep hak asasi manusia sejagat,” kata Deshmukh.

Kekalahan pada Selasa mungkin akan mencetuskan rakan sekerja yang gelisah, bimbang parti itu berarah kepada kekalahan pilihan raya, untuk melemparkan dadu pada perubahan pemimpin. Di bawah peraturan parti, Sunak akan menghadapi undian tidak percaya jika 53 ahli parlimen – 15% jumlah Konservatif – meminta satu.

Yang lain mengatakan ia akan menjadi bencana untuk menyingkirkan lagi seorang perdana menteri tanpa pilihan raya kebangsaan. Sunak adalah perdana menteri Konservatif ketiga sejak pilihan raya terakhir pada 2019, selepas parti itu menyingkirkan kedua-dua Johnson dan penggantinya, Liz Truss.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.