Perdana Menteri UK mengkritik pegawai AS mengenai Hamas: ‘Panggil apa adanya … pengganas kejam’

Perdana Menteri United Kingdom Rishi Sunak melawat Israel pada Khamis, apabila beliau mengadakan perbincangan diplomatik dengan Presiden Israel Isaac Herzog dan mengutuk Hamas, kumpulan pengganas yang mentadbir Gaza, atas serangan kejam mereka pada 7 Oktober, apabila mereka membunuh lebih daripada 1,400 orang Israel dalam satu hari.

Lawatan Sunak datang pada hari ke-13 peperangan Israel dengan Hamas, dan beliau tidak berbelah bagi dalam menggambarkan kumpulan pengganas itu.

“Pertama dan terutama, saya mahu menyatakan solidariti saya dengan anda dan negara anda selepas anda mengalami sesuatu yang tidak terperi, tindakan keganasan yang kejam, seperti yang anda katakan, kita harus memanggilnya apa yang ia: tindakan keganasan yang dilakukan oleh organisasi pengganas yang jahat, Hamas.”

“Kami akan berdiri bersama Israel, kami akan berdiri bersama anda dalam solidariti dengan rakyat anda dan hak anda untuk mempertahankan diri, untuk membawa keselamatan semula ke negara anda, kepada rakyat anda, untuk memastikan pemulangan selamat tebusan yang telah diambil,” kata Sunak. “Kerana itu adalah perkara yang betul. Anda tidak hanya mempunyai hak untuk berbuat demikian, saya fikir anda mempunyai tanggungjawab untuk berbuat demikian, untuk memulihkan keselamatan ke negara anda. Tetapi saya juga bersyukur kepada kerajaan Israel yang telah memberikan sokongan kepada keluarga dan warganegara British yang terlibat dalam malang ini.”

Perbezaan moral yang jelas datang ketika sesetengah ahli Kongres AS, termasuk Wakil Rashida Tlaib, D-Mich., mengulangi dakwaan yang dibantah bahawa Pasukan Pertahanan Israel (IDF) bertanggungjawab terhadap letupan yang mengenai sebuah hospital Gaza, dilaporkan membunuh beratus-ratus orang awam. Pada Rabu, Tlaib juga menuduh pentadbiran Biden membiayai “genosid” terhadap orang Palestin.

Sunak berkata United Kingdom menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri terhadap pengganas Hamas dan mendesak pemulangan segera tebusan Israel.

Beliau menambah, “Saya amat menghargai itu dan saya tahu kami akan terus bekerjasama rapat dan menyokong usaha anda untuk memastikan pemulangan selamat semua tebusan.”

“Saya gembira bahawa anda dan saya telah mempunyai peluang untuk membincangkan keperluan akses kemanusiaan. Orang Palestin adalah mangsa apa yang telah dilakukan oleh Hamas,” beliau teruskan. “Dan penting bagi kita untuk terus menyediakan akses kemanusiaan. Saya mengalu-alukan pengumuman semalam – United Kingdom telah mengumumkan bantuan lanjut yang kami bersedia bawa masuk ke kawasan ini.”

“Dan kami ingin melihat bahawa itu sampai kepada mereka yang memerlukannya. Saya sangat mengalu-alukan kemajuan yang telah kita capai. Hubungan antara kedua-dua negara kita sentiasa kuat. Tetapi anda perlu tahu pada masa khusus ini, anda tidak hanya mempunyai persahabatan kami, anda mempunyai semua solidariti dengan anda,” beliau menyimpulkan.

Presiden Herzog juga bercakap pada Khamis, menyatakan beliau “amat bersyukur” atas lawatan Sunak.

“Anda telah datang melawat Israel pada waktu kegelapan kami, tetapi kami akan mengatasi dan mengatasi dan ia akan menjadi waktu kegemilangan kami. Tuan Perdana Menteri, anda akan melihat di sini di Israel cara bangsa kami bangkit berikutan serangan mengerikan, berikutan kejutan dan trauma, dengan kesakitan yang amat besar yang kami bawa bersama kami sejam demi sejam,” katanya. “Setiap jam lagi satu cerita, lagi satu cerita dan lagi satu cerita tentang cerita mengejutkan, mengejutkan – orang yang dibakar dan diikat dengan kawat berduri, anda hanya boleh membayangkan sebuah keluarga sebelum mereka benar-benar dibunuh, dan kepala dipotong, semua perkara yang anda telah mendengar.”

Herzog juga berkata Israel menghadapi “ujian”, dan terus berkata, “Kami melihat ISIS di sempadan kami, memasuki negara kami. Dan ia adalah empayar kejahatan, yang kami tahu dipimpin dari Tehran. Ia adalah gabungan kejahatan yang dipimpin dari Tehran, yang mempunyai cabangnya di Lubnan, yang telah meninggalkan kerosakan di Syria, Yemen, dan Iraq. Inilah kepentingan keselamatan antarabangsa sebenar, kepentingan keselamatan semua negara Eropah, dan ini cara kami berasa dan melihat masa ini.”

Lawatan itu datang sehari selepas Presiden Biden mendarat di Tel Aviv, di mana beliau bertemu dengan Herzog, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan pegawai Israel yang lain.