Perdana menteri UK kata tiada rancangan segera untuk hantar tentera British ke Ukraine

United Kingdom Perdana Menteri Rishi Sunak berkata pada hari Ahad beliau tidak mempunyai rancangan segera untuk menghantar tentera British ke Ukraine, walaupun komen yang dibuat oleh menteri pertahanan yang baru dilantik yang bulan lepas mencadangkan tentera boleh dihantar ke negara itu untuk menjalankan latihan.

Sejak Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022, UK belum menghantar tentera, jadi ia boleh mengurangkan risiko konflik langsung dengan Rusia.

Menteri Pertahanan British Grant Shapps memberitahu akhbar The Sunday Telegraph bulan lepas beliau mahu menghantar instruktor tentera ke Ukraine dan melatih pasukan mereka di Britain atau negara Barat yang lain.

Tetapi visi Shapps dan visi Sunak tidak kelihatan sejajar, kerana perdana menteri, dalam masa beberapa jam, berkata tidak ada rancangan segera untuk menghantar tentera British ke Ukraine.

“Apa yang dikatakan oleh menteri pertahanan adalah bahawa mungkin suatu hari nanti pada masa depan kita boleh melakukan sebahagian daripada latihan itu di Ukraine,” kata Sunak kepada wartawan pada permulaan persidangan tahunan Parti Konservatif pemerintah di Manchester. “Tetapi itu adalah sesuatu untuk jangka panjang, bukan di sini dan sekarang. Tiada tentera British yang akan dihantar untuk bertempur dalam konflik semasa.”

Mana-mana tentera British yang melatih tentera Ukraine di Ukraine akan menjadi sasaran bagi pasukan Rusia, bekas Presiden Rusia Dmitry Medvedev berkata pada hari Ahad.

Bukan bermakna Britain tidak memberikan latihan kepada rakyat Ukraine. Malah, UK telah melatih kira-kira 20,000 orang Ukraine dengan kursus tentera lima minggu dalam setahun yang lalu, lapor Reuters, dan ia bercadang untuk terus melatih bilangan orang yang sama pada masa depan.

Shapps memberitahu The Sunday Telegraph terdapat skop untuk menyediakan latihan tentera di Ukraine selepas perbincangan dengan ketua tentera British pada hari Jumaat.

“Saya bercakap hari ini tentang akhirnya membawa latihan lebih dekat dan sebenarnya ke dalam Ukraine juga,” katanya dilaporkan berkata. “Terutamanya di bahagian barat negara itu, saya fikir peluang sekarang adalah untuk membawa lebih banyak perkara ‘di dalam negara’.”

Beliau juga berkata beliau berharap syarikat pertahanan British seperti BAE systems akan meneruskan rancangan untuk menubuhkan kilang senjata di Ukraine.

Walaubagaimanapun, apabila beliau bercakap di persidangan tahunan Parti Konservatif, beliau tidak bercakap mengenai komen yang dibuatnya sebelum ini mengenai tentera pergi ke Ukraine, dan sebaliknya berkata perang itu menggunakan orang dan senjata “pada kadar yang mengerikan” tetapi “kita mesti kekal teguh” dalam menyokong Ukraine dalam perangnya menentang Rusia.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.