Perdana Menteri UK kata negara tidak boleh ‘dibuli’ untuk mempercayai ada lebih daripada 2 jantina

United Kingdom Perdana Menteri Rishi Sunak menjadi viral minggu ini kerana ucapan di mana beliau berkata tiada sesiapa pun harus “dibuli untuk mempercayai bahawa orang boleh menjadi apa-apa jantina yang mereka mahu.”

Sunak, orang Asia British pertama yang memegang jawatan tinggi itu, berkata dalam ucapannya di persidangan Parti Konservatif pada hari Rabu bahawa “seorang lelaki adalah lelaki, dan seorang perempuan adalah perempuan,” yang disambut dengan tepukan kuat oleh ahli parti yang setia.

“Kita akan mengubah negara ini, dan itu bermaksud kehidupan. Sekarang, itu seharusnya tidak menjadi kedudukan yang kontroversi,” kata Sunak. “Majoriti besar orang yang bekerja keras bersetuju dengannya. Ia juga seharusnya tidak kontroversi bagi ibu bapa untuk mengetahui apa yang diajar anak-anak mereka di sekolah tentang hubungan.

“Dan kita tidak boleh dibuli untuk mempercayai bahawa orang boleh menjadi apa-apa jantina yang mereka mahu. Mereka tidak boleh. Lelaki adalah lelaki, dan perempuan adalah perempuan, itu hanya akal sederhana,” kata pemimpin UK itu.

Sunak kemudian mengatakan bahawa “kita juga tidak pernah takut untuk bercakap tentang perkara yang paling penting bagi kita – keluarga.”

“Bila-bila masa anda mahu bercakap tentang keluarga, seseorang berbisik, ‘Adakah itu bijak, Perdana Menteri?'”

“Anda akan dituduh mempromosikan pandangan satu saiz sesuai semua. Tetapi dalam Parti Konservatif ini, parti yang melegalkan perkahwinan sesama jenis dan melabur jumlah rekod dalam penjagaan kanak-kanak, kita tahu bahawa cinta mengalir turun temurun,” katanya.

Komen Sunak datang ketika kerajaan British mengumumkan bahawa hospital tidak akan membenarkan wanita bukan biologi dalam wad hospital wanita dan mencegah pesalah seks yang disabitkan dari menukar jantina mereka.

Pada hari Selasa, The Telegraph melaporkan rancangan Menteri Kesihatan Steve Barclay untuk mengumumkan cadangan untuk menentang “wokery” dalam perkhidmatan kesihatan yang telah menyebabkan hak-hak wanita semakin disisihkan.

Perubahan itu akan memberi lelaki dan wanita hak untuk dijaga di wad yang hanya dikongsi oleh orang yang sama jenis biologi dan untuk mendapatkan penjagaan intim yang disediakan oleh mereka yang jenis yang sama.

Barclay berkata rancangan itu akan bermakna kembalinya “pendekatan akal sederhana terhadap jantina dan persamaan” dengan memastikan martabat wanita dilindungi dan suara mereka didengar, menurut saluran berita itu.

Cadangan itu menyusul kebimbangan daripada pesakit dan kakitangan tentang lelaki biologi dibenarkan dalam wad hospital wanita. Pada tahun 2021, Nasional Panduan Perkhidmatan Kesihatan (NHS) berkata pesakit trans boleh ditempatkan di wad satu jantina berdasarkan jantina yang mereka kenali. Barclay juga mengumumkan kembalinya bahasa “spesifik jantina” ke NHS setelah rujukan kepada wanita dihapuskan dari nasihat tentang menopaus dan penyakit seperti kanser serviks dan ovari.

“Kita memerlukan pendekatan akal sederhana terhadap isu jantina dan kesaksamaan dalam NHS. Itulah sebabnya saya mengumumkan cadangan untuk hak yang lebih jelas untuk pesakit,” kata Barclay kepada The Telegraph.

“Dan saya boleh mengesahkan bahawa bahasa spesifik jantina kini telah dipulihkan sepenuhnya ke halaman nasihat kesihatan dalam talian tentang kanser serviks dan ovari … menopaus. Adalah penting suara wanita didengar dalam NHS dan privasi, martabat dan keselamatan semua pesakit dilindungi,” katanya.