Perdana Menteri Scotland pertama Humza Yousaf meletak jawatan selepas gabungan runtuh

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Scotland, Humza Yousaf, meletak jawatan pada Isnin selepas persekutuan runtuh hanya beberapa hari selepas dia membatalkan sasaran memerangi perubahan iklim dengan menarik diri daripada perikatan dengan Parti Hijau.

Yousaf, yang dikurangkan kuasanya oleh skandal kewangan dan perpecahan mengenai hak-hak transgender dalam Parti Kebangsaan Scotland (SNP), meletak jawatan selepas gagal mencapai persetujuan dengan parti nasionalis yang berpecah yang satu kerusi boleh memberinya majoriti dalam parlimen serantau Scotland.

Tanpa harapan untuk menang, Yousaf meletak jawatan daripada menghadapi kekalahan pada minggu ini apabila ahli-ahli parlimen Scotland dijadualkan untuk mengundi usul tidak percaya terhadap Yousaf dan kerajaannya.

“Selepas menghabiskan akhir minggu memikirkan apa yang terbaik untuk parti saya, kerajaan dan negara yang saya pimpin, saya telah sampai kepada kesimpulan bahawa memperbaiki hubungan merentasi perbezaan politik hanya boleh dilakukan dengan seseorang yang lain di kemudi,” katanya kepada wartawan. “Oleh itu, saya telah memaklumkan setiausaha kebangsaan SNP mengenai niat saya untuk meletak jawatan sebagai ketua parti.”

Kegagalan di Scotland menambah keadaan politik yang panas di United Kingdom secara umumnya, di mana kebimbangan mengenai imigresen, penjagaan kesihatan dan perbelanjaan kerajaan telah mengurangkan sokongan terhadap Parti Konservatif yang memerintah.

Konservatif dan pembangkang Parti Buruh telah mencadangkan usul tidak percaya berasingan kerana mereka mahu melemahkan SNP sebelum pilihan raya umum UK yang dijangka akan diadakan pada tahun ini. SNP telah menjadi parti dominan dalam politik Scotland selama hampir dua dekad dan kini memegang 43 daripada 59 kerusi Scotland di parlimen UK.

Pada Khamis, England dan Wales akan mengadakan pilihan raya tempatan yang dianggap sebagai penunjuk sokongan terhadap kerajaan.

Dalam usaha untuk menyelamatkan kerajaannya, Yousaf telah menulis kepada semua ketua parti meminta perjumpaan berasingan untuk membincangkan kebimbangan mereka “dalam semangat yang diharapkan konstruktif.”

Dengan semua keadaan ini, hitungan undi sempit di Scotland bermakna nasib Yousaf bergantung kepada parti Alba yang baru, yang memegang hanya satu kerusi di parlimen Scotland. SNP mempunyai 63 daripada 128 ahli parlimen yang mengundi, meninggalkan Yousaf satu undi sahaja daripada apa yang diperlukannya untuk terus memerintah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.