Perdana Menteri pro-Beijing Solomon Islands tidak akan memegang jawatan berikutnya selepas pilihan raya umum

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Solomon Islands yang pro-Beijing Manasseh Sogavare pada Isnin lalu menarik diri daripada pertandingan untuk terus menjadi ketua kerajaan pulau strategik itu berikutan pilihan raya umum dua minggu lalu yang menjadi tumpuan persaingan AS-China di rantau ini.

Sogavare telah dipilih semula ke parlimen. Tetapi beliau memberitahu sebuah sidang akhbar di ibu negara Honiara pada Isnin lalu bahawa beliau tidak akan dicadangkan sebagai calon apabila 50 ahli parlimen yang baru dipilih pada Khamis depan mengundi untuk perdana menteri, lapor Australian Broadcasting Corp.

Sogavare berharap menjadi perdana menteri Solomon Islands pertama yang dapat mengekalkan kuasa dalam tempoh empat tahun berturut-turut berikutan pilihan raya 17 April. Semasa penggal terdahulunya, pengaruh China meningkat lebih banyak di Solomon Islands berbanding mana-mana tempat lain di Pasifik Selatan.

Sogavare menukar ikatan diplomatik daripada Taiwan ke Beijing dan menandatangani pakatan keselamatan rahsia yang menimbulkan kebimbangan tentang Tentera Laut China mendapat kedudukan di rantau ini.

Sogavare berkata dalam sidang akhbarnya bahawa beliau telah “dicemuh oleh media” dan keluarganya telah menghadapi “penyalahgunaan tanpa sebelumnya,” lapor ABC.

Parti Pemilikan, Kesatuan dan Tanggungjawab Sogavare, dikenali sebagai Our Party, memenangi 15 kerusi dalam pilihan raya, lebih banyak daripada mana-mana parti lain. Calon parti untuk menjadi perdana menteri akan menjadi Menteri Luar Negeri Jeremiah Manele.

Seorang perdana menteri perlu sokongan sekurang-kurangnya 26 ahli parlimen dalam dewan 50 kerusi.

Pemerhati menjangkakan China secara rahsia telah menyokong lebih calon berbanding Sogavare dalam pilihan raya dalam usaha untuk memastikan perubahan kerajaan tidak mengurangkan pengaruh Beijing.

Sogavare masih boleh kembali berkuasa semasa penggal empat tahun semasa ini. Beliau telah dipilih sebagai perdana menteri selepas pilihan raya terdahulu pada 2019. Tetapi beliau telah berkhidmat sebagai perdana menteri tiga kali sebelum 2019 kerana pendahulunya telah meletak jawatan atau digulingkan oleh rakan sejawat mereka dalam keadaan yang rapuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.