Perdana Menteri Poland mengumumkan pakej bantuan tentera baru untuk Ukraine menentang pencerobohan Russia

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland Donald Tusk mengumumkan pakej bantuan tentera baru untuk Ukraine menentang pencerobohan Rusia semalam.

Bertemu dengan di Kyiv, Tusk berkata mereka telah mencapai “pemahaman” untuk menyelesaikan sebarang perbezaan antara negara mereka mengenai penghantaran bijian dan pengangkutan melalui perbualan. Isu-isu ini baru-baru ini merosakkan hubungan antara jiran-jiran.

Rakan-rakan Ukraine baru-baru ini cuba menenangkan negara itu bahawa mereka komited terhadap pertahanan jangka panjangnya walaupun terdapat kebimbangan bahawa sokongan Barat mungkin merosot. Perdana Menteri United Kingdom Rishi Sunak dan menteri luar baru Perancis juga melawat Kyiv pada tahun baru.

Tusk, yang kembali berkuasa bulan lalu dan mahu menunjukkan perubahan kerajaan tidak akan mengubah dasar Ukraine, juga bertemu dengan lawan Ukraine, Denys Shmyhal.

Kyiv merupakan ibu negara asing pertama yang dilawatinya sejak menjadi perdana menteri sekali lagi, kata Tusk. Beliau kembali ke politik Poland selepas berkhidmat sebagai presiden Majlis Eropah – salah satu jawatan tertinggi Kesatuan Eropah.

Beliau merangkumi perang itu sebagai perjuangan yang lebih luas antara Eropah dan Rusia yang mempunyai implikasi di luar Ukraine, menjadikannya keutamaan bagi Poland.

“Hari ini Ukraine menanggung tanggungjawab keselamatan benua Eropah sepenuhnya, hari ini Ukraine membayar harga nyawa yang besar untuk nilai-nilai yang asas kepada dunia bebas,” katanya. “Keselamatan Poland juga dipertaruhkan dalam perjuangan ini.”

Zelenskyy menggambarkan perbualan itu sebagai “sangat berhasil” dan berkata bantuan tentera baru Poland akan termasuk pinjaman yang membolehkan Ukraine membeli senjata besar-besaran. Mereka juga menilai peluang untuk pengeluaran senjata bersama, katanya, selari dengan perbincangan serupa dengan rakan-rakan yang lain.

Lawatan Tusk datang sehari selepas pegawai-pegawai yang dilantik Moscow di timur Ukraine melaporkan bahawa peluru berpandu Ukraine membunuh 27 orang di pinggir bandar Donetsk yang diduduki Rusia. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memanggilnya “tindakan pengganas mengerikan”, dan pihak berkuasa tempatan yang disokong Rusia mengisytiharkan hari berkabung.

Bagaimanapun, tentera udara Ukraine menafikan ia mempunyai apa-apa kena mengena dengan serangan itu.

Ia tidak dapat dipastikan sama ada pihak yang benar dalam dakwaan mereka.

Terletak di sayap timur NATO, Poland merupakan salah satu sekutu Ukraine yang paling kuat. Warsaw telah menyediakan senjata dan bantuan kemanusiaan, dan membuka sempadannya kepada pelarian Ukraine sejak Moscow menceroboh pada 24 Februari, 2022.

Tetapi hubungan merenggang tahun lalu kerana saingan ekonomi daripada pengeluar makanan Ukraine dan pengangkut menyakitkan orang Poland yang mengatakan mata pencarian mereka terancam. Petani Poland dan pengangkut menghalang lintasan sempadan, menyebabkan kesesakan dan mengancam aliran sebahagian bantuan ke Ukraine.

Petani Poland membantah bahawa import makanan Ukraine telah menyebabkan harga jatuh, menjejaskan pendapatan mereka, manakala pengangkut mengatakan mereka dikalahkan oleh rakan senegara mereka. Isu ini muncul semasa perang apabila pelabuhan Ukraine disekat dan pengeluar makanan beralih ke laluan jalan raya melalui Eropah untuk mendapatkan produk mereka ke pasaran.

Pada satu ketika, Poland dan beberapa negara Eropah lain mengharamkan import bijian Ukraine kerana pertikaian perdagangan.

Petani dan pengangkut Poland telah menghentikan protes buat sementara waktu. Tusk telah berkata Warsaw mahu membantu Ukraine secara ekonomi tetapi bukan atas kos perniagaan Poland. Beliau sebelum ini mencadangkan bahawa Kyiv perlu mengawal selia industri pengangkutannya dengan lebih baik.

Tusk juga dijadualkan untuk menghormati pejuang negara dan menghadiri peringatan Hari Kesatuan Ukraine, yang memperingati penggabungan pada tahun 1919 yang menyatukan wilayah timur dan baratnya.

Sebagai sebahagian daripada sambutan itu, Zelenskyy menandatangani dekri yang antara lain mengarahkan kerajaan untuk memelihara identiti kebangsaan orang Ukraine yang tinggal di rantau sempadan yang kini menjadi sebahagian Rusia, seperti Belgorod, Kursk dan Briansk. Beberapa kawasan itu baru-baru ini menjadi sasaran pasukan Ukraine.

Dekri itu juga bertujuan untuk menubuhkan pusat untuk menyiasat jenayah terhadap orang Ukraine di wilayah-wilayah itu, termasuk paksaan rusifikasi, penganiayaan politik, dan pengusiran.

Di dalam perkembangan berkaitan perang, tentera udara Ukraine berkata ia menangkis semua lapan drone Shahed yang dilancarkan Rusia malam tadi ke rantau selatan dan tengah Ukraine.

Serpihan tiga drone yang ditembak jatuh di rantau Dnipropetrovsk tengah mula kebakaran di perniagaan yang tidak dikenal pasti tetapi tiada mangsa dilaporkan.

Di tempat lain, Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian Filippo Grandi melawat Kharkiv pada hari ketiga lawatannya ke negara itu. Bandar kedua terbesar itu antara sasaran serangan peluru berpandu Rusia pada 16 Januari yang mencederakan 17 orang awam.

Kemudian, Grandi melawat kanak-kanak di sebuah sekolah yang telah berpindah ke sistem tren bandar itu.

Sementara itu, platform perbankan digital utama Ukraine Monobank berkata ia menghadapi serangan penafian perkhidmatan besar-besaran oleh penyerang tidak dikenal pasti. Serangan itu berjaya dipatahkan, kata bank itu, tanpa akibat besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.