Perdana Menteri Poland Keluar Mengundurkan Diri Selepas Kalah Undi Kepercayaan, Mengakhiri Pemerintahan Konservatif Kebangsaan Selama 8 Tahun Di Parlimen

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland, Mateusz Morawiecki telah kalah undi tidak percaya di parlimen pada Isnin, menamatkan pemerintahan parti konservatif nasional selama lapan tahun.

Undi itu membuka jalan untuk majoriti di parlimen untuk melantik Donald Tusk, seorang pusat dan bekas , sebagai perdana menteri, peranan yang dipegangnya sebelum ini dari 2007-2014. Ahli parlimen merancang untuk melantiknya lebih awal Isnin.

Kerajaan Morawiecki telah dikalahkan 266-190 di Dewan Rendah 460 kerusi.

Undi itu merupakan langkah penting dalam peralihan kuasa yang bermula Isnin di parlimen Poland, di mana pemimpin konservatif keluar membuat kenyataan perpisahan mereka ketika majoriti ahli parlimen sedang bersedia untuk melantik Tusk.

Peralihan kuasa, dua bulan sejak orang Poland mengundi dalam bilangan besar untuk menukar kerajaan yang telah mengikis norma demokratik, telah ditangguhkan selama beberapa minggu oleh presiden, yang memilih untuk mengekalkan sekutu politiknya dalam pejabat selama mungkin.

Prosiding parlimen telah menimbulkan rasa ingin tahu dan emosi yang meluas, menyebabkan peningkatan bilangan pelanggan saluran YouTube Dewan.

Szymon Holownia, bekas pelakon TV yang memimpin parti bersekutu dengan Tusk, menjadi speaker parlimen bulan lepas dan telah berusaha untuk menggalakkan disiplin di dewan yang kadang-kadang berisik.

Sebuah pawagam Warsaw yang menyiarkan langsung prosiding Isnin menarik beratus-ratus penonton yang mengunyah popcorn dan meletuskan tawa apabila perdana menteri keluar bercakap.

“Begitu banyak perkara mengganggu yang berlaku dalam lapan tahun terakhir sehingga saya tidak hairan dengan kegembiraan ini bahawa ia telah berakhir,” kata Justyna Lemanska, seorang wanita muda pekerja agensi iklan dalam audiens.

Perubahan kuasa di Poland dirasakan sangat bermakna untuk 38 juta warganegara negara Eropah tengah itu, di mana kemarahan kolektif menghasilkan keluar mengundi rekod tinggi untuk menggantikan kerajaan yang telah mengikis norma demokratik.

Terdapat lega bagi banyak wanita yang melihat hak reproduktif terhakis dan orang LGBTQ+ yang menghadapi kempen kebencian kerajaan yang menyebabkan sesetengah meninggalkan negara.

Penyokong Undang-Undang dan Keadilan, bagaimanapun, bimbang kerajaan baharu akan mempromosikan dasar-dasar yang lebih liberal yang bercanggah dengan banyak pandangan konservatif mereka.

Perubahan itu juga mempunyai implikasi dan EU.

Tusk dijangka akan meningkatkan kedudukan Warsaw di Brussels. Kepimpinannya terhadap anggota EU kelima terbesar mengikut populasi akan menguatkan pasukan pusat, pro-EU pada masa di mana Euroskeptik, seperti Geert Wilders di Belanda, sedang menguatkuasakan.

Kerajaan Poland yang keluar adalah salah satu sekutu terkuat Kyiv selepas Rusia menyerang Ukraine tahun lepas, tetapi hubungan telah merosot kerana persaingan ekonomi dari pengeluar makanan dan pemandu trak Ukraine yang menggusarkan orang Poland yang mengatakan cara hidup mereka terancam.

Dalam ucapannya kepada Parlimen, Morawiecki senaraikan pencapaian kerajaannya dan hasrat untuk berdamai dalam masyarakat begitu terbahagi sehingga kadang-kadang nampak berperang dengan dirinya sendiri.

“Kita mesti mengakhiri peperangan Poland-Poland,” katanya, disambut dengan tepukan daripada penyokongnya tetapi gelakan daripada pengkritik yang ingat tahun dasawarsa dasar pemisah.

“Marilah kita memilih dialog. Mari kita cari apa yang menyatukan kita,” kata Morawiecki.

Kerajaan Morawiecki kemudian akan menghadapi undi tidak percaya yang dijangkakan akan kalah, tepat enam tahun selepas beliau mengambil alih jawatan pada 11 Disember 2017.

Aritmatik mudah menunjukkan beliau tiada peluang untuk terus hidup. Undang-Undang dan Keadilan memenangi lebih kerusi berbanding parti lain dalam pilihan raya 15 Oktober tetapi kehilangan majoriti parlimennya. Blok parti bersekutu dengan Tusk yang julat dari kiri hingga konservatif memenangi majoriti 248 kerusi dalam 460 kerusi.

Kaczynski, tenaga penggerak negara selama lapan tahun, berikrar bahawa tidak kira apa yang berlaku, Undang-Undang dan Keadilan akan mengejar matlamat mereka sehingga kemenangan masa depan mungkin.

Sebaik sahaja dilantik, Tusk dijadualkan untuk menyampaikan ucapan kepada ahli parlimen Selasa sebelum menghadapi undi tidak percaya yang nampaknya pasti akan menang, memandangkan beliau disokong oleh majoriti.

Mantan presiden Lech Walesa, yang dihospitalkan minggu lepas dan kekal lemah, bepergian dari rumahnya di Gdansk untuk menghadiri sesi parlimen.

Wales, pejuang kebebasan anti-komunis yang putus asa dengan penguraian demokrasi di bawah Kaczynski, tiba memakai hoodie bertulis “Perlembagaan” – slogan menentang Undang-Undang dan Keadilan. Apabila duduk di balkoni dengan pegawai-pegawai lain, ramai berdiri untuk memberikan tepukan, menjerit namanya.

Wakil Undang-Undang dan Keadilan tidak bertepuk dan kekal duduk.

Akt muktamad dalam peralihan kuasa akan berlaku apabila Presiden Andrzej Duda melantik Tusk dan kerajaannya, dijangka Rabu.

Tusk merancang untuk terbang ke Brussels untuk persidangan EU kemudian minggu di mana perbincangan penting untuk masa depan Ukraine. Perdana Menteri Hungary, Viktor Orban, sekutu terdekat Rusia di EU, menuntut agar keahlian Ukraine dalam EU dan bilion euro dalam pembiayaan yang dimaksudkan untuk negara terganggu perang dihapuskan daripada agenda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.