Perdana Menteri Poland Donald Tusk mengkritik Hungary dan Slovakia kerana bertemu dengan menteri luar negara Rusia

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland Donald Tusk pada Isnin secara tajam mengkritik menteri luar negeri Hungary dan Slovakia kerana bertemu dengan lawan Rusia mereka semasa forum serantau.

Tusk berkata bahawa bertemu Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov pada hari yang sama pemimpin pembangkang Rusia Alexei Navalny dikebumikan “bukan sahaja ungkapan rasa baik atau buruk.”

“Isu makan malam pada hari pengebumian Alexei Navalny … hanyalah tanda lain kerajaan Hungary, yang kami sukar terima untuk sebab-sebab moral dan politik,” kata Tusk dalam sidang akhbar.

Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto dan Menteri Luar Slovakia Juraj Blanár bertemu dengan Lavrov pada Jumaat semasa majlis Forum Diplomasi Antalya. Szijjarto memuat naik butiran makan malam mereka di laman sosialnya.

“Rakan sekerja di Bratislava dan Budapest sekali lagi membuktikan bahawa pandangan kami terhadap isu-isu tertentu terlalu berbeza,” kata Tusk. “Tentunya berkenaan sikap terhadap Rusia dan serangan ke atas Ukraine.”

Perdana Menteri Lithuania Ingrida Simonyte, yang bertemu dengan Tusk, memanggil pertemuan dengan Lavrov “pilihan yang dikesali.”

Negara-negara Eropah Tengah sangat berpecah haluan mengenai peperangan Rusia dan cara menyelesaikan konflik itu. Manakala Poland dan Czech menyokong Ukraine secara tegas, termasuk bekalan senjata, Hungary dan Slovakia mempunyai pandangan yang sangat berbeza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.