Perdana Menteri Palestin serahkan peletakan jawatan kerajaan kepada Presiden Abbas: laporan

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Palestin Mohammad Shtayyeh mengumumkan pada Isnin bahawa beliau telah menyerahkan perletakan jawatan kerajaannya kepada Presiden Mahmoud Abbas.

“Saya telah menyerahkan perletakan jawatan kerajaan kepada Presiden Mahmoud Abbas pada 20 Februari 2024, dan hari ini saya menyerahkannya secara bertulis,” kata Shtayyeh dalam sidang akhbar melalui Agensi Berita Palestin & Maklumat.

Abbas masih perlu memutuskan sama ada menerima perletakan jawatan Shtayyeh dan kerajaannya, tetapi langkah itu menunjukkan kesanggupan kepimpinan Palestin yang disokong Barat untuk menerima perubahan yang boleh membawa kepada reformasi yang dianggap perlu untuk meremajakan Pihak Berkuasa Palestin.

Amerika Syarikat menuntut Pihak Berkuasa Palestin yang direformasi untuk mentadbir Gaza sebaik sahaja perang antara dan pengganas Hamas berakhir.

Perdana menteri berkata keputusan ini “datang berdasarkan perkembangan politik, keselamatan dan ekonomi yang berkaitan dengan agresi terhadap rakyat Palestin di Jalur Gaza, dan eskalasi luar biasa di Tebing Barat, termasuk bandar Jerusalem.”

“Ia datang berdasarkan apa yang dihadapi oleh rakyat Palestin, kepentingan kami yang Palestin, dan sistem politik kami daripada serangan ganas dan luar biasa, genosid, cubaan pemindahan paksa, kelaparan di Gaza, intensifikasi penjajahan, keganasan penjajah, dan serangan berulang ke atas kem, kampung dan bandar di Jerusalem dan Tebing Barat. Pembalikan semula penjajahannya, penyekatan kewangan luar biasa, cubaan untuk mencairkan Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian, menafikan semua perjanjian yang ditandatangani, penyerapan berperingkat tanah-tanah Palestin, dan berusaha untuk membuat Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin menjadi pihak berkuasa pentadbiran keselamatan tanpa kandungan politik,” kata Shtayyeh.

“Kami akan terus berhadapan dengan penjajahan, dan Pihak Berkuasa Palestin akan terus berjuang untuk menubuhkan negara di atas tanah-tanah Palestin,” tambahnya.

Shtayyeh berkata kerajaannya telah bekerja dalam keadaan sukar, termasuk wabak COVID-19, perang Rusia-Ukraine dan kesannya secara ekonomi ke atas rakyat Palestin, dan yang beliau gambarkan sebagai genosid terhadap rakyat Palestin di Gaza.

“Di tengah semua ini, kerajaan berjaya mencapai keseimbangan antara memenuhi keperluan rakyat kita, dan keperluan menyediakan perkhidmatan yang layak bagi mereka, seperti infrastruktur, perundangan, program reformasi, keamanan awam, pilihan raya perbandaran, dewan perdagangan, dan sebagainya – dan melindungi hak-hak politik dan kebangsaan kita, dan mempertahankannya, menghadapi penempatan, menyokong kawasan konfrontasi dan Kawasan C, dan memperkarakan konflik dengan penjajahan,” katanya.

Perdana menteri menambah bahawa lima tahun telah berlalu sejak pembentukan kerajaannya dan ia adalah “kerajaan politik dan profesional yang merangkumi beberapa rakan kongsi politik dan bebas, termasuk lima menteri dari Gaza.”

Shtayyeh menyimpulkan dengan menjelaskan sebab-sebab beliau menawarkan perletakan jawatan.

“Oleh itu, saya melihat bahawa peringkat seterusnya dan cabaran-cabarannya memerlukan susunan kerajaan dan politik baru yang mengambil kira realiti muncul di rundingan persatuan kebangsaan, dan keperluan segera untuk konsensus antara-Palestin berdasarkan asas kebangsaan, penyertaan meluas, kesatuan barisan, dan peluasan kedaulatan Pihak Berkuasa Palestin ke atas seluruh tanah Palestin,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.