Perdana Menteri Kanada Trudeau mengatakan tembakan dilepaskan ke sekolah-sekolah Yahudi di Montreal, pergaduhan di Universiti Concordia tidak dapat diterima

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau mengutuk kekacauan di Montreal sebagai “tidak dapat diterima” selepas polis minggu ini melaporkan tembakan dilepaskan ke arah dua sekolah Yahudi dan pergaduhan antara penyokong Israel dan Palestin.

Jurucakap polis Montreal memberitahu CBC bahawa penyiasat menerima dua panggilan 911 semalam mengenai tembakan dilepaskan ke arah Sekolah Rendah Talmud Torah dan Yeshiva Gedola Montreal, kedua-duanya di bandar Quebec, kawasan Côte-des-Neiges.

Dalam kedua-dua insiden, polis mengatakan pemanggil berkata pintu hadapan bangunan itu telah terkena peluru, tetapi tiada seorang pun di dalam kemudahan itu pada masa itu dan tiada kecederaan, menurut CBC.

Pada hari Rabu, seorang pelajar berusia 22 tahun telah ditahan atas tuduhan menyerang seorang pengawal keselamatan berusia 54 tahun di Universiti Concordia di Montreal semasa pergaduhan antara penyokong pro-Israel dan pro-Palestin yang meninggalkan tiga cedera, lapor agensi berita itu juga.

BERITA TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

“Saya memahami bahawa orang begitu terganggu secara dalam oleh apa yang mereka lihat berlaku di sana,” kata Trudeau pada hari Khamis, menurut Reuters.

Tetapi beliau menambah bahawa “keganasan, kebencian, anti-Semitisme, Islamofobia dan adegan seperti yang kita lihat di Universiti Concordia atau tembakan dilepaskan ke arah sekolah Yahudi semalam — semua itu tidak dapat diterima.”

Ahli parlimen Kanada Anthony Housefather, yang mewakili kawasan di mana sekolah-sekolah itu menjadi sasaran, juga menulis di X bahawa beliau telah “berhubung rapat dengan kepimpinan masyarakat Yahudi dan bertemu polis tempatan” berikutan insiden itu.

PENDEMONSTRASI PRO-PALESTIN MENYERBU IBU PEJABAT NEW YORK TIMES MINTA GEMPURAN DI GAZA BERAKHIR

“Langkah-langkah keselamatan dipertingkatkan, dan lebih banyak lagi ditambah sekarang,” katanya. “Tiada ibu bapa atau pelajar seharusnya pernah dilalui ini.”

Dalam insiden Universiti Concordia, polis memberitahu CBC mereka dipanggil ke tempat kejadian sekitar pukul 1:30 petang Rabu dan mendapati pengawal keselamatan cuba menguruskan perdebatan antara dua kumpulan pelajar dengan pandangan bertentangan mengenai peperangan yang sedang berlangsung di Timur Tengah.

Pertengkaran itu kemudian meledak menjadi keganasan, dengan seorang pengawal keselamatan berusia 19 tahun dan seorang pelajar berusia 23 tahun juga menderita kecederaan yang tidak membahayakan nyawa, tambah jurucakap polis itu.