Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau dilaporkan terkandas di India selepas persidangan KTT G20 kerana masalah pesawat

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau kini terkandas di India selepas pesawatnya mengalami masalah teknikal, menurut pejabatnya.

Trudeau cuba meninggalkan India pada hari Ahad selepas persidangan Kumpulan 20 di New Delhi apabila Angkatan Tentera Kanada menemui masalah mekanikal, lapor CTV News.

“Sebaik sahaja kami bertolak ke lapangan terbang, kami dimaklumkan oleh Angkatan Tentera Kanada bahawa CFC001 menghadapi masalah teknikal,” kata pejabat Trudeau dalam satu kenyataan yang diperoleh oleh CTV News.

Perlepasan pada malam Ahad itu kemudiannya dijadualkan semula kepada petang Selasa paling awal, menurut BBC. Seluruh delegasi Kanada juga terkandas di India.

“Masalah ini tidak dapat diperbaiki dalam semalaman, delegasi kami akan tinggal di India sehingga pengaturan alternatif dibuat,” tambah pejabat Trudeau.

Semasa persidangan G20, Perdana Menteri India Narendra Modi dilaporkan memarahi Trudeau kerana protes oleh pemisah Sikh anti-India di Kanada. Pada bulan Jun, kerajaan Kanada membenarkan penunjuk perasaan mengadakan perarakan dengan menggunakan papan luncur yang menggambarkan pembunuhan Perdana Menteri India Indira Gandhi oleh pengawal peribadinya yang berbangsa Sikh.

“Mereka menggalakkan pemisahan dan menghasut keganasan terhadap diplomat India, merosakkan premis diplomatik dan mengancam masyarakat India di Kanada serta tempat ibadat mereka,” kata Modi dalam satu kenyataan.

Digital menghubungi pejabat Trudeau untuk kenyataan, tetapi belum menerima maklum balas.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.